marți, 8 decembrie 2015

Chimcomplex a fost exceptată de la plata certificatelor verzi


Instalația Cogenerare 2 de la Chimcomplex

Societatea Chimcomplex Borzești se numără printre cele 37 de companii care au primit de la Ministerul Economiei acordul pentru exceptarea de la plata  unei părți din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii. Societatea se numără printre companiile al cărui interval privind cuantumul de ajutor de stat în acest sens este cuprins între un milion și două milioane de euro.
Chimcomplex este unul dintre marii consumatori de energie electrică și, după combinatul siderurgic din Galați, cel mai mare consumator din Moldova. Un program de investiții i-a permis construirea, până acum, a două instalații de cogenerare de energie electrică și energie termică, despre care președintele Grupului SCR (Societățile Comerciale Române), Ștefan Vuza, care controlează societatea Chimcomplex, spunea că sunt cele mai moderne din Europa.
Potrivit Hotarârii de Guvern 495/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat prin exceptarea marilor consumatori de energie electrică de la plata până la 85% a certificatelor verzi, reducerile sunt de 40% pentru întreprinderi cu electro-intensitate între 5 și 10%, de 60% pentru cele cu electro-intensitate de 10-20% și de 85% pentru companiile cu electro-intensitate de peste 20%. Numărul estimat al beneficiarilor acestei scheme de ajutor de stat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 750 de milioane de euro. Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie susține că exceptarea de la plata unei părți din cota de certificate verzi sprijină competitivitatea industriei din România, iar reducerea suprataxelor va proteja 1,5 milioane de locuri de muncă la nivel local.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu