joi, 12 noiembrie 2015

Piatra aruncată-n baltă



Obișnuiesc să spun uneori, mai în glumă, mai în serios: dacă cineva are bani, am și eu.
Departe de mine gândul rău! Chiar cred că oricine produce și iese pe piață cu ceva anume are succes mai mare dacă lumea dispune de bani destui.
Iată de ce mă bucur ori de câte ori aud că lafurile cresc în oricare dintre domenii, în oricare mediu social.
Nu mă simt, însă, în largul meu când politicienii aflați la putere încep să atragă de partea lor lumea cu „pomeni electorale”, fie ele și de genul majorării salariilor. Se întâmplă și acum, pentru că 2016 va fiun an electoral. Și se va întâmpla pe fondul unei ușoare dezghețări în economie după îndelungata criză financiară, dar tot nu pot trece cu vederea că cel mai mare dintre partidele politice a lansat o nouă campanie de pomeni. Just, românii de rând au nevoie de un trai mai bun. Nu este nevoie să mai vorbim de prețurile și de salariile de la noi, comparativ cu cele din marea Uniune Europeană, de nivelul de trai sub care trăim, față de cum se descurcă alții chiar și în țările mai apropiate estului european. Dar cum vor unii să ne arunce praf în ochi nu e lucru curat.
Miercuri, deci la scurt timp după ce președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, cu misiunea să formeze un guvern fără culoare politică, PSD i-a și pus în brațe o bombă cu efect întârziat. Plenul Camerei Deputaților a aprobat cu o cvasi-unanimitate propriul amendament la ordonanța de urgență a fostului guvern privind creșterile salariale. Amendamentul spune că toți bugetarii vor avea salarii cu 10% mai mari.
Bun! Dacă oamenii vor avea mai mulți bani, vom avea și noi. Dar cum și pentru cât timp? Poate face față bugetul României și unei astfel de dărnicii? Analiștii au calculat un efort bugetar, numai la nivelul salariilor nete, de vreo 2,2 miliarde de lei. Cu mult peste 3% din PIB. Iar majorarea cu 10% a salariilor se adaugă încă altor câteva măsuri financiare aflate deja pe rol, între care scăderea fiscalității și ale majorări de lefuri, pentru profesori și personalul sanitar.
Ministerul Finanțelor a dat primul țipăt în acest caz. Dar nu l-a luat nimeni în serios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu