luni, 30 martie 2015

AFIR pune la dispoziţia beneficiarilor PNDR 2020 un model de contract de consultanţă



Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul oficial, pentru beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), un model orientativ de Contract de Prestări Servicii de Consultanţă. Demersul AFIR vine în urma dezbaterilor avute cu beneficiari PNDR 2007 – 2013, care au solicitat îndrumări cu privire la conţinutul şi clauzele contractelor de consultanţă, precum și ca urmare a observațiilor făcute de experții AFIR în procesul de a verificare a proiectelor.
                  
Modelul de contract pe care îl propunem acum beneficiarilor PNDR 2020 are un caracter consultativ care să îi ajute să se poată orienta pentru ca, în contractul final, să fie asigurat un cadru reciproc avantajos. Primii dezavantajaţi în lipsa unui astfel de model sunt beneficiarii PNDR care nu au experiență în încheierea unui contract de prestări servicii. Nu impunem un anumit tip de contract, pentru că relaţia dintre beneficiari şi firmele de consultanţă este una privată, în care Agenţia nu are dreptul şi nici pârghiile legale de a se implica, ci doar dorim să oferim un exemplu
David Eugen Popescu, directorul general al AFIR

Modelul de contract pus – a precizat AFIR – are caracter orientativ şi de recomandare. Acest model se regăseşte la secţiunile dedicate fiecărei sub-Măsuri din PNDR, pe site-ul oficial al AFIR, respectiv www.afir.info.
Termenii Contractului de Prestări Servicii de Consultanţă vor fi stabiliți de potențialul beneficiar al finanțării PNDR, care are dreptul să aleagă condițiile pe care le consideră avantajoase pentru accesarea fondurilor europene și implementarea cu succes a proiectului.
Obiectul contractului pe care potențialul beneficiar îl va încheia cu societatea de consultanță aleasă de acesta îl reprezintă executarea de către societatea de consultanță a serviciilor de asistenţă de specialitate şi întocmirea documentaţiilor necesare în scopul implementării proiectului cu sprijin financiar de la bugetul Uniunii Europene, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin intermediul PNDR 2014 - 2020. De asemenea, ca orice contract, modelul propus de AFIR pentru Contractul de Prestări Servicii de Consultanţă conţine o serie de drepturi ale beneficiarului, precum și obligații astfel încât să se asigure încheierea contractului în condiții reciproc avantajoase.

Tot cu caracter orientativ şi de recomandare, AFIR pune la dispoziția potențialilor beneficiari ai PNDR 2020, prin intermediul site-ului oficial, o listă a firmelor de consultanţă care oferă servicii în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. Aceste firme nu sunt, însă, validate de AFIR și nici agreate sau ierarhizate. Adăugarea societăţilor de consultanţă în listă se realizează în urma completării unui formular tip, prin care AFIR solicita furnizarea unor informații minime pe care le afișează spre informare pe pagina oficială. Alegerea societății de consultanță este un act benevol al potențialului beneficiar al PNDR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu