luni, 2 noiembrie 2015

Frații Pavăl l-au detronat pe Ioan Niculae în Top 300 Capital



  • opt băcăuani apar în ediția 2015 a acestui top

Dragoș și Adrian Pavăl (Foto: Capita)
Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii liderului național de bricolaj Dedeman Bacău, l-au „detronat”, în ediția 2015 a „Topului 300 Capital – cei mai bogați români”, pe miliardarul Ioan Niculae (care deține combinatul chimic Amurco) și au urcat pe locul al doilea, după Ion Țiriac, cu o avere estimată la 850 – 900 de milioane de euro. În top apar opt antreprenori băcăuani, pe lângă proprietarii Dedeman fiind, în ordinea clasamentului, Dorinel Umbrărescu, Eusebiu Guțu, Damian Mereu, Cătălin Grigoriu, Familia Cășuneanu, Vasile Ciobanu și Ovidiu Budeanu.

La calcularea averilor, organizatorii topului spun că au ținut cont atât de valoarea participațiilor în companii, cât și de valoarea bunurilor mobile și imobile. Pentru evaluarea afacerilor, s-au folosit multiplicatori de EBITDA (câștigul înainte de dobânzi, rate, depreciere și amortizare), diferiți pentru fiecare industrie, actualizați în funcție de valorile de piață confirmate în cazul realizării unor tranzacții recente în domeniile respective (multiplicatorii au fost furnizați de Deloitte România). S-a ținut cont și de valoarea datoriilor. Pentru averea personală, s-au luat în calcul (acolo unde au existat informații) și bunurile imobile (terenuri, clădiri) deținute de milionari și de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum și conturile bancare.
Domeniile în care business-urile antreprenorilor din toată țara au înregistrat creșteri sunt industria, agricultura, imobiliarele și, mai nou, turismul, dar în județul Bacău e vorba de comerț, construcții rutiere și industria alimentară.

Dedeman cucereșe România

„Frații Pavăl cuceresc România” – au titrat cei de la Capital. Și au avut în vedere expansiunea rețelei de magazine Dedeman, care sunt acum 42, dar și ambiția de a se ajunge, în 2016, la 50. Frații Pavăl demonstrează că au cu ce, pentru că numai în 2014 au ajuns la o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de lei, cu un profit de peste 400 de milioane de lei. Astfel, băcăuanii dau de lucru la peste 8.000 de oameni și vând peste 45.000 de produse, 80% preluate de la producători români. Anul trecut, proprietarii Dedeman erau pe locul al treilea în top, cu numai 650 de milioane de euro în dreptul lor.

Glorie din trecut

Interesantă este evoluția afacerilor lui Dorinel Umbrărescu, cel încă supranimit „Regele asfaltului”, dar care a declarat că s-a retras aproape total din construcțiile rutiere. Astfel, omul de afaceri din Pudu Turcului, acum băcăuan prin mutarea sediilor sociale ale firmelor, mizează în continuare pe domeniul bancar (după ce a deschis Banca Română de Credite și Investiții) și pe energie, cu „morile de vânt” (eolienele) pe care le deține. Recunoaște, însă, că din bănci profitul poate veni numai în cinci-șase ani. Până una-alta, în Top 300 ocupă locul al 13-lea, în scădere ușoară, de pe 11, cu 230 – 250 de milioane de euro (390 – 400 de milioane anul trecut).

Un antreprenor de succes alert: Eusebiu Guțu

Ceilalți șase băcăuani din Top 300 menționați după frații Pavăl și Dorinel Umbrărescu ocupă locuri de la 106 la 252. Primul este surpriza de anul trecut (nou intrat în top), Eusebiu Guțu, care sare de la 46 – 48 de milioane de euro, în 2014, la 50 – 52 de milioane acum. De pe locul 106, Eusebiu Guțu apare ca întrprinzătorul care a știut să diversifice o afacere construită de tatăl său, Anton Guțu, și pe care a încununat-o odată cu preluarea, alături de Cătălin Grigoriu de la Confert Bacău, a societății Pambac. Afacerile sale în domeniul furnizării de imputuri pentru agricultură, în domeniul cerealier și al spațiilor de depozitare sunt complementare activității Pambac, fabrica fiind în creștere.
De la Onești, mereu surprinzător este, și în acest an… Damian Mereu. Brandul său, Croco (biscuiți și sticksuri), ține ștacheta sus, iar în top i-a adus, de această dată, locul 114, pentru cele 46 – 48 de milioane de euro din dreptul său (42 – 45 anul trecut și doar locul 135). Numai profitul din 2014 a fost în creștere cu 44% și a ajuns, net, la 5,2 milioane de euro.

Patru au crescut, dar patru au scăzut

Damian Mereu
După Damian Mereu, pentru băcăuani începe, în general, seria căderilor în top. Astfel, Cătălin Grigoriu, a ajuns de pe locul 130 pe 140, pentru 38 – 40 de milioane de euro (45 – 46 de milioane anul trecut), dar perspectivele par bune. Pentru că Pambac, pe care o deține împreună cu Eusebiu Guțu, merge bine, iar din afacerea Comfert, abia vândută unor irlandezi, a păstrat partea de agricultură și logistică. Astfel, Comfert Agricultură mai cultivă 8.000 ha de teren agricol în arendă, plus vreo 300 ha proprii. Iar Comfert Logistică are 35 de TIR-uri.
Despre familia Cășuneanu, în Top 300 Capital se vorbește în dreptul locului 233. Pentru că familia rămâne în continuare într-un con de umbră în afaceri, iar firma ei, PA&Co, nu prea mai apare în lumea businessului. Familia deține 22 – 24 de milioane de euro, însă anul trecut avea 95 – 100 de milioane și era pe locul al 47-lea în top.
În ușoară scădere, de pe locul 241 pe 245, se află Vasile Ciobanu, carismaticul berar oneștean, dar care se ocupă și de turism și de imobiliuare. El urcă, însă, la 21 – 22 de milioane de euro, de la 20 -21 de milioane în 2014.
Iar la încheierea plutonului se află Ovidiu Budeanu, în scădere de pe 217 pe 252, pentru cele doar 20 – 22 de milioane de euro pe care le gestionează, față de 24 – 25 de milioane anul trecut. Mall-ul Arena și societatea Apă-Canal Onești rămân cărțile sale de vizită, mall-ul fiind o reușită clară, cu spații ocupate integral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu