Ioan Puiu |
Aociația
Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova, din care fac parte și fermieri
din județul Bacău, a organizat, în colaborare cu compania Agrana România, care
deține fabrica de zahăr Agrana din Roman, Ziua Sfeclei de Zahăr. La eveniment
au participat, alături de fermieri din toată Moldova, furnizori de imput-uri
(de semințe de sfeclă de zahăr, de pesticide și de îngrășăminte). Președintele
asociației, inginerul Ioan Puiu, ne-a vorbit, cu acest prilej, despre situația
din acest an a culturii de sfeclă de zahăr în zona Moldovei și despre speranțele
fermierilor pentru anul agricol care abia a început.
Cum a fost, domnule președinte, pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr moldoveni, anul agricol 2015?
A
fost un an foarte dificil. Noi ne aflăm într-o zonă cu un climat foarte
prielnic pentru această cultură în nord-estul României, unde se află și cea mai
mare suprafață cultivată cu sfeclă din țara noastră arondată unei fabrici de
zahăr. Vorbim de circa 8.400 ha, adică circa 37% din suprafața cultivată cu
sfeclă din România. În acest an, foarte secetos, clima nu ne-a ajutat. Solul a
fost pregătit prost și am avut secetă chiar de la începutul anului. Răsărirea
plantelor a fost deficitară, ierbicidele nu au lucrat cum trebuie, nici îngrășămintele
nu au fost folosite cum trebuie. Am început deja campania de recoltare a
sfeclei de zahăr și avem o primă estimare pe evaluarea producției, de circa 30
de tone la hectar. Ceea ce înseamnă pentru noi, fermierii, că vom înregistra
pierderi în acest an. Circa 50 – 60% dintre fermieri, chiar dacă se vor acorda
subvenții mari, așa cum au fost promise de Guvern, vor înregistra pierderi.
Aveți, însă, o
colaborare tradițională cu procesatorul de sfeclă, fabrica Agrana. Cât vă ajută
aceasta?
Ponderea
sfeclei într-o fermă a României este foarte mică, de circa 3 – 5% din suprafața
cultivată. La Roman, însă, avem un sistem foarte bine pus la punct, care implică
și procesatorul de sfeclă, cu imput-uri. Fermierii pot primi de acolo semințe, îngrășăminte.
Partenerii noștri ne pot oferi pesticide tot în regim de prefinanțare, cu plata
la sfârșitul sezonului. Este o filieră a producției foarte bună, cu un
integrator foarte serios, Agrana România. Dar fermierii tot vor înregistra
pierderi. Este vorba de apetitul pentru risc al fiecărui fermier de a continua
cu sfecla de zahăr.
Riscuri mari:
investițiile la hectar și clima imprevizibilă
Din această
perspectivă, cum va fi noul an agricol pentru cultivatorii de sfeclă din
Moldova?
Ne
gândim foarte serios dacă este bine să continuăm cu această cultură pe suprafețe
mari sau să avem o abordare mai atentă, la culturi pe suprafețe mai mici, care
să asigure continuitate și procesatorului de sfeclă din această zonă. Riscurile
sunt foarte mari: investiții mari la hectar și o climă tot mai greu de
anticipat. Iar politicile guvernamentale nu sunt atât de solide încât să avem
siguranța că se va întâmpla ceva, iar în cazul unei catastrofe naturale, ca în
acest an, să fie compensată de guvern. La această oră, încă nu există o hotărâre
de guvern care să dea siguranță fermierului că va primi o subvenție mai mare la
sfeclă. Sunt numai declarații și estimări. Noi știm, din experiența anilor
trecuți, care au fost tot secetoși (2009, 2012), că fermierii vor continua să
planteze sfeclă, dar pe suprafețe mai mici, și că sunt și fermieri noi care vor
cultiva. Agrana are planuri foarte ambițioase pentru anul care vine, de 10.000
ha (față de 8.400 în acest an). Va fi o altă temă pe care o vom aborda cu
Agrana: prețul de bază al sfeclei. Sfecla este o cultură la care sunt cote de
producție, iar prețul garantat este doar pentru sfecla în cotă. Celălalt preț
este mult mai mic. Cu toate că investițiile la hectar sunt cele mai mari din
sectorul vegetal, de 1.500 – 1.700 de euro.
Subvențiile sunt
bune, dar încă în discuție
Cum apreciați
subvenția la hectar propusă pentru cultivatorii de sfeclă?
Subvenția
la sfeclă va fi de 750 – 800 de euro la hectar. Foarte mare, atractivă. Însă nu
avem o reglementare sau o hotărâre de guvern prin care să fim siguri că o vom
primi. Și este foarte târziu, pentru că în această perioadă ne pregătim pentru
producția anului care vine. Și mai este o problemă nereglementată: cu toate că
fermierii din Moldova sunt cei mai mari cultivatori din România, sistemul de
cote nu a fost adaptat acestei realități. Avem încă o cotă mică. Cota României
este de circa 22%, de 24.240 t de zahăr, iar restul zahărului fiind plătit la
alt preț, cu circa 30% mai mic.
Care este reacția
furnizorilor de imput-uri vizavi de anul care a fost foarte greu în agricultură
și față de anul care vine, care nu se anunță nici el foarte bun?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu