miercuri, 25 martie 2015

Contabilii și-au stabilit strategia pentru următorii șapte ani


Delegația băcăuană la Conferința Națională

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – CECCAR a adoptat, la recenta Conferință Națională, Strategia de activitate pentru perioada 2016 – 2021. Strategia – ne-a informat președitele Filialei Bacău a CECCAR, Marcel Bulinschi – pune un mare accent, pentru dezvoltarea profesiei contabile în România, pe îmbunătățirea reformelor din domeniu. „Evoluțiile așteptate în reforma contabilității și a profesiei contabile în perioada 2016 – 2021 – a precizat președintele Filialei – sunt Revizuirea unor reglementări contabile naționale și Revizuirea reglementărilor contabile aplicabile instituțiilor financiare nebancare. La nivel european, se continuă proiectul de elaborare a standardelor europene de contabilitate (EPSAS) pentru sectorul public. La conferință s-a subliniat, de asemenea, că în domeniul afacerilor asistăm, în prezent, la o creștere fără precedent a aplicațiilor în domeniul virtual. Multe dintre afaceri se perfectează, acum, online, iar aceasta va constitui o provocare atât pentru cei chemați să reglementeze, cât și pentru cei chemați să aplice normele contabilității.”
Conferința Națională a mai subliniat rolul tot mai mare al contabilității în îmbunătățirea mediului de afaceri, rol care trebuie avut în vedere cu atribuții de reglementare. Nu au fost ocolite în analiza din plenul conferinței nici relațiile cu celelalte organisme profesionale apropiate, precum Camera Auditorilor Financiari și Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR). S-a pus, de asemenea, un accent important pe cultura profesională, educația și formarea profesioniștilor contabili și s-a reiterat atenția care trebuie acordată statutului european și vocației internaționale a profesiei contabile. Evident, nu au fost trecute cu vederea nici efectele crizei economice asupra economiei națioale și s-a insistat pe atenția care trebuie acordată și în mediul profesiei contabile ieșirii din această criză.

„Un factor deosebit de important este cel al relațiilor CECCAR în contextul socio-politic și administrativ actual. În ultima perioadă, Corpul s-a implicat activ în dialogul cu exponenții mediului politic. Reformele fiscale și contabile ale ultimilor ani au adus, la masa discuțiilor, miniștri, directori de departamente din ministere, reprezentanți ai profesiilor liberale, ai mediului de afaceri și ai societății civile. S-a convenit că și în continuare CECCAR trebuie să manifeste o anumită doză de agresivitate în apărarea intereselor sale și să incite la dialog, prin canalele sale de comunicare, ori de câte ori apar probleme importante pentru realizarea misiunii de apărare a interesului public.”
Marcel Bulinschi, președintele Filialei Bacău a CECCAR

Conferința Națională a confirmat și conferirea titlului de „Expert contabil de onoare” propus de Adunarea generală a membrilor Filialei Bacău expertului contabil Ioan Guruiță. La Conferință, din județul Bacău au participat 19 reprezentanți ai filialei CECCAR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu