marți, 18 noiembrie 2014

Trei sate într-o nouă monografie a comunei Glăvăneşti



  • cartea se află sub tipar la Chişinău

De sub teascurile unei tipografii din Chişinău este aşteptată apariţia unei monografii a trei dintre satele comunei Glăvăneşti, care va vedea lumina tiparului sub egida Editurii Egal, din Bacău. Srisă de profesorele Tatiana Galan şi Mariana Gârmacea, şi sub coordonarea conf. univ. dr. Ioan Dănilă, de la Universitatea „Vasile Alecsandri”, cartea se numeşte „În oglinda timpului. Muncelu, Fundătura, Frumuşelu de Glăvăneşti”. Tipografia a trimis un exemplar semnal din această lucrare care a putut fi prezentat de curând la evenimentul prin care trei dintre şcolile comunei au fost botezate cu numele unor personalităţi originare din cele trei sate, învăţătorul Spiru Florea, scriitorul Sergiu Adam şi generalul Gheorghe Berdan.

Tatiana Galan şi Ioan Dănilă
„Semnalul primit de la tipografie constă în cele cinci volume cu manuscrisul monografiei, realizate de profesoara Tatiana Galan, care pot sta efectiv în vitrină prin modelul de scris caligrafic. Cei de la tipografie ne-au sugerat să păstrăm acest semnal tipografic tocmai pentru frumuseţea caligrafiei. Totul a început de la o simplă scrisoare, care evocă întâlnirea providenţială cu unul dintre istoricii de frunte ai noştri, care i-a pus la dispoziţie scrisori şi documente, scrieri reproduse caligrafic de doamna profesoară într-un stil care aminteşte de caligrafii şi copiştii din secolele al 18-lea şi al 19-lea.”
Conf. univ. dr. Ioan Dănilă

Volumul al doilea de manuscrise cuprinde documente despre satul Frumuşelu, volumul al treilea extrase din cartea de onoare a comunei, iar în volumul al patrulea este evocat, între altele, preotul Grigore Gâlcescu, unul dintre folcloriştii de seamă ai noştri. Ultimul volum vorbeşte de personalităţile contemporane originare din cele trei sate.

Mariana Gârmacea
“Monografia are cinci volume de manuscris, dar nu reuşeşte să cuprindă totul. Noi am avut oameni mari aici. De aceea, avem nevoie de un muzeu al satului, pentru care am făcut o solicitare Primăriei. Eu am mai scris vreo cinci volume, unul depre activitatea preotului Constantin Cartas, fiu al satului, eminentul student al marelui istioric Nicolae Iorga şi una dintre marile personalităţi spirituale, care a slujit la Slănic Moldova între 1956 – 1982. El ne-a lăsat opt caiete cu predici. O altă personalitate a locului despre care încă nu am scris în monografie este colonelul Gheorghe Bârdan, un cunoscut epigramist şi traducător şi de la care ne-a rămas şi un volum de fabule.”
Prof. Mariana Gârmacea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu