marți, 27 martie 2012

Conferinţa Naţională a LAPAR: Staţi cu ochii pe agricultură! Fermierii pregătesc ceva (2)

Sala C.A. Rosetti, din Palatul Parlamentului
Dezbaterea pe problemele agriculturii şi ale agricultorului român care a fost organizată, săptămâna trecută, de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR şi la care au venit circa 600 de fermieri din toată ţara, mi-a atras atenţia asupra atitudinii pe care tot mai mulţi români o au faţă de cei care ne-au condus în ultimii 22 de ani. În sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului, unde a avut loc Conferinţa Naţională a LAPAR, am auzit o voce generală aproape furibund ridicată împotriva modului în care s-a procedat cu agricultura României, a politicilor agricole şi a lipsei de strategie în acest domeniu economic atât de important.

Spiritul acesta se regăseşte, însă, cel mai bine în Rezoluţia Conferinţei Naţionale a LAPAR, din care redăm în continuare ultimele şase puncte.

Conferinţa Naţională a Agricultorilor a dezbatut principalele obiective care reprezintă direcţiile de bază ale strategiei naţionale, responsabilităţi ale decidenţilor politici, pentru progresul agriculturii şi agricultorilor din România, începând cu anul 2012. Ca urmare:

5. Conferinţa Naţională a Agricultorilor cere tuturor federaţiilor reprezentative, pe sectoare de activitate, din agricultură, să dea dovadă de solidaritate în demersurile şi manifestările întreprinse de una sau mai multe dintre ele, să participe corespunzător, direct sau prin alte atitudini publice, la acestea, în vederea creşterii impactului şi rezultatelor propuse de iniţiatori. Conferinţa Naţională a Agricultorilor propune federaţiilor reprezentative prezente la această manifestare o asociere, pentru constituirea unei Confederaţii cu adevărat reprezentativă la nivel naţional, pentru coordonarea acţiunilor comune şi susţinerea onestă şi fermă a intereselor agricultorilor români în toate structurile regionale, europene şi internaţionale. Până la finalizarea acestei propuneri, în sectorul producţiei vegetale, toate atitudinile şi manifestările sînt reprezentate, în exclusivitate de LAPAR, singura federaţie cu reprezentativitate la nivel naţional.
6. Conferinţa Naţionala a Agricultorilor constată lipsa de interes a factorilor de decizie, faţă de problemele agriculturii şi agricultorilor. Însuşi ministrul Agriculturii a considerat prezenţa la această dezbatere ca o opţiune proprie, fără nicio răspundere faţă de organizatori, faţă de agricultori. Conferinţa Naţionala a Agricultorilor împuterniceşte conducerea LAPAR să stabilească, împreună cu conducerea ministerului, atitudinile reciproce, faţă de dezbaterea unor subiecte importante, existente permanent pe ordinea de zi a celor două părţi. În urma acestei analize, preşedintele LAPAR, cu sprijinul celorlalte structuri profesionale reprezentative din agricultură, va decide cu privire la necesitatea unor manifestări de amploare, care să determine organismele decizionale ale statului la responsabilitate faţă de agricultură şi agricultori. În acest sens, Conferinţa Naţională cheamă toţi agricultorii să participe, în solidar cu iniţiatorii, la manifestările iniţiate în scopul influenţării deciziilor, în domeniul agriculturii.
7. Conferinţa Naţionala a Agricultorilor atrage atenţia tuturor organismelor statului, cu atribuţii în proiecte de acte normative, decizii curente sau legislative - Ministerul Agriculturii, alte ministere, agenţii sau administraţii naţionale, Parlamentul României - ca toate iniţiativele care privesc reglementări în domeniul agriculturii să fie aduse la cunoştinţa federaţiilor profesionale interesate, înainte de postarea lor pe site-urile instituţiilor respective. Federaţiile profesionale trebuie să participe la dezbaterea şi avizarea acestora.
8. Conferinţa Naţionala a Agricultorilor atrage atenţia Ministerului Agriculturii referitor la calamităţile produse de seceta din toamna precedentă, a pagubelor înregistrate de agricultori şi identificarea resurselor naţionale şi europene, pentru despăgubirea acestora.
9. Conferinţa Naţionala a Agricultorilor împuterniceşte LAPAR să întreprindă în continuare demersuri ferme, pentru recuperarea diferenţei PNDC pe anul 2011, redusă în mod abuziv. Totodată, conducerea LAPAR va insista pentru emiterea HG privind nivelul PNDC ((Plăţile Naţionale Directe Complementare) şi SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă) aferente anului 2012.
10. Conferinţa Naţionala a Agricultorilor constată, cu îngrijorare, că atitudinea celor mai importante şi responsabile oficialităţi ale României s-a dovedit din nou a fi una iresponsabilă, de dispreţ faţă de agricultură şi agricultori. Conferinţa Naţionala a Agricultorilor împuterniceşte conducerea LAPAR să adreseze acestora un avertisment public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu