joi, 22 martie 2012

Conferinţa Naţională a LAPAR: Fermierii vor să le fie ascultată vocea în toate problemele agriculturii


O parte a delegaţiei băcăuane la Conferinţă
Palatul Parlamentului a găzduit, pe 20 martie, ediţia aniversară a Conferinţei  Naţionale a membrilor Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, la zece ani de la înfiinţarea acesteia. De aceea, tema conferinţei a fost "10 ani de activitate a LAPAR în slujba agriculturii şi a agricultorului român" şi a abordat dezbateri pe tema "Fermierul român şi provocările integrării europene în persoectiva Politicilor Agricole Comune 2014 - 2020".

La eveniment au participat circa 500 de fermieri din toată ţara, iar invitaţii lor au fost reprezentanţi ai autorităţilor centrale, ai unor instituţii academice, politicieni şi ziarişti, dar şi ai unor instituţii şi societăţi comerciale partenere. Membrii LAPAR şi-au exprimat public dezamăgirea că nu au fost onoraţi cu prezenţa, deşi au promis ferm, de preşedintele Traian Băsescu şi de ministrul Agriculturii Stelian Fuia.
Agricultorii au început dezbaterea lor amintind un subiect care ar trebui să preocupe, acum, toată naţiunea: Agricultura, soluţia pentru redresarea economică a României. "Nu cred că mai este necesar - a spus, în cuvântul său, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu - să arăt că agricultura, în condiţiile în care ar funcţiona la potenţialul de care dispune, ar putea pune în mişcare industria ţării din amonte şi din aval, pe orizontală şi pe verticală. Pentru a nu mai vorbi de securitatea alimentară, care ar putea fi pe deplin asigurată."

Parteneri reali de dialog

Conferinţa a arătat nemulţumirea fermierilor români faţă de politicile manageriale ale guvernelor perindate la conducerea ţării în ultimii 22 de ani, cu privire la strategiile din domeniul agriculturii, dar şi la dialogul la care au fost dispuşi guvernaţii cu fermierii. Aceştia din urmă se vor parteneri reali de dialog, pentru că - spun ei - "nu cerşesc avantaje proprii, ci vin cu soluţii care să conducă la stabilitatea economică". De aceea, glasul lor s-a auzit foarte ferm, în conferinţă, cerând să fie ascultaţi, iar politicile guvernamentale şi chiar cele europene să ţină cont de interesele lor.
Fermierilor, în lipsa autorităţilor aşteptate "de la vârf", le-au dat replici doar deputatul Adrian Rădulesc, cel care a fost membru şi chiar preşedinte al LAPAR, dar şi secretarul de stat în Ministerul Agricluturii Liviu Bumbu.

O voce fermă la urechea Guvernului

Conferinţa s-a încheiat cu adopatrae unei Rezoluţii, prin care, între altele se cer cu fermitate Guvernului României să abordeze perspectivele exploatării potenţialului agricol al ţării, elaborarea unui program distinct în cadrul staregiei naţionale privind reabilitarea şi rentabilizarea sistemelor de irigaţii, iar tuturor factorilor implicaţi să se pronunţe ferm şi în sprijinul concluziilor ştiinţifice asupra cultivării, în ţara noastră, a plantelor modificate genetic. De asemenea, s-a cerut tuturor federaţiilor reprezentative din agricultură să dea dovadă de solidaritate în intervenţiile şi manifestările întreprinse de una sau mai multe dintre ele, să participe în mod corăspunzător, direct sau prin alte atitudini publice la acestea, în vederea creşterii impactului şi rezultatelor propuse de iniţiatori. Astfel, se intenţionează constituirea unei confederaţii cu adevărat reprezentative la nivel naţional şi internaţional, pentru coordonarea acţiunilor comune şi susţinerea onestă şi fermă a intereselor agricultorilor români în toate structurile regionale, europene şi internaţionale. Până la finalizarea acestei propuneri, în sectorul producţiei vegetale toate atitudinile şi manifestările vor fi reprezentate în exclusivitate de LAPAR, singura federaţie cu reprezentativitate la nivel naţional.
Conferina LAPAR a mai atras atenţia Ministerului Agriculturii referitor la calamităţile produse de seceta din toamna precedentă şi la pagubele suportate de agricultori, pentru identificarea resurselor naţionale şi europene destinate despăgubirii acestora. Nu au fost omise problemele subvenţiilor din agricultură.
Dar, asupra unor amănunte din conferinţă şi asupra prestaţiei reprezentanţilor băcăuani, preşedintele LAPAR şi Daniel Ciobanu, vicepreşedinte, vom reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu