|
Foto: Petru DONE |
Cipru este considerată de mulţi români, uşor eronat, o destinaţie scumpă. Salariile de circa cinci ori mai mari decît în România fac piaţa cipriotă să pară inacesibilă pentru românii cu venituri sub medie. Dar preţurile la produsele de bază sunt uneori egale cu cele din ţara noastră sau numai de două ori mai mari. În restaurante, acestea pot fi, însă, ceva mai piperate. În staţiunea Trodos, în munţii cu acelaşi nume, o porţie de souvlaki de pork costă 8,50 de euro, iar una de pui 9,50. O ompletă ajunge la 7 euro, ca şi o porţie de paste, iar o salată 4 euro. În schimb, un hamburger, un sandviş sau un hot-dog costă 3 euro. Berea autohtonă, Keo, ajunge tot la 3 euro, ca şi berea Carlsberg, dar o Budweiser Heineken costă 3,50 de euro. Un singur pahar de vin cipriot ajunge la 3 euro, iar o sticlă întreagă la 11,50. Un whisky te costă 4,50 de euro, iar o ţuică neaoşă, cipriotă, Ouzo-Zivania, numai 3 euro. Cafeaua (de la cafeaua naturală la nescafe, filtru sau cappuccino) costă numai 2 - 3 euro. În taverne, celebrul Meze (circa 22 sau 24 de feluri diverse de preparate, servite în boluri mici) ajunge la 17 - 22 de euro de persoană (se comandă pentru minim două persoane), dar fructele de mare ajung şi la 85 de euro kilogramul sau la 12 - 18 euro porţia. În portul Pafos, cu 25 de euro două persoane pot bea cîte o Zivania, pot savura câte un peşte Dorada şi pot bea şi câte un pahar de vin.
Cele mai ieftine rămân, desigur, magazinele de cartier sau supermarketurile, unde o bere poate fi, la bax, sub un euro, iar apa plată de asemenea. Râvnitul vin cipriot Commandaria, despre care se spune că este cel mai vechi din lume, dar care se găseşte rar şi mai ales în regiunea cu acelaşi nume din Munţii Trodos, poate fi cumpărat cu circa 10 euro sticla sau chiar la 7 euro direct de la producători. Într-o băcănie am văzut şi crap românesc, la 3,80 de euro kilogramul, dar şi macrou la 2,95 de euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu