sâmbătă, 9 aprilie 2011

Ioan Chiriac coordonează înfiinţarea camerelor agricole în Regiunea Nord-Est

• reprezentanţii fermierilor se tem că noile organizaţii vor fi politizate de PDL

Ioan Chiriac, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bacău, a fost ales în funcţia de preşedinte al Comitetului regional de iniţiativă pentru înfiinţarea camerelor agricole în Regiunea Nord-Est şi în funcţia de preşedinte al Comitetului de iniţiativă pentru judeţul Bacău. Alegerile au avut loc la Roman, unde au venit, din fiecare judeţ al regiunii, câte şapte reprezentanţi desemnaţi de instituţiile agricole şi de asociaţiile femierilor, dar au fost contestate de fermieri din judeţele Neamţ şi Bacău, care cred că viitoarele camere agricole sunt în pericol de a fi politizate, pentru că PDL trage sforile să-şi aleagă, în funcţii de conducere, propriii membrii.

Culiţă Tărîţă şi Mihai Banu au trăit un moment încins
în dialogul pe tema alegerilor (Foto: Petru DONE)
Camerele agricole - spun fermierii opozanţi - ar putea fi unul dintre instrumentele pe care PDL îl va folosi în campania electorală de anul viitor şi, de aceea, urmăreşte să pună mâna pe funcţiile de conducere în procesul de înfiinţare a lor, pentru a dirija procesul în sensul dorit. Ei au dat ca exemplu chiar stabilirea reprezentanţilor cu drept de vot în adunarea de alegere a preşedinţilor comitetelor de iniţiativă: dintre cei şapte reprezentanţi patru sunt de la instituţiile în care conducerea este asigurată de membri ai PDL şi numai trei din partea asociaţiilor de agricultori. Comitetul naţional de iniţiativă este format din 21 de persoane, din care opt parlamentari, şapte reprezentanţi ai formelor asociative ale fermierilor, patru reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant al Ministerului mediului, unul al Romsilva şi unul al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Comitetul a avut, până acum, două şedinţe, în care s-a încheiat un protocol între Ministerul Agriculturii şi Comitetul naţional, pentru că ministerul este partener în aplicarea legii camerelor agricole şi asigură bugetul acestui organism. Comitetul naţional are trei subcomitete, fiecare condus de un parlamentar, dar din care fac parte şi reprezentanţii formelor asociative. În Regiunea Nord-Est, preşedintele subcomitetului este deputatul PDL de Bacău Mihai Banu, iar vicepreşedinte Ioan Nechifor, secretarul general al Federaţiei crescătorilor de ovine Romovis, fermier din Botoşani.

Culiţă Tărîţă a tras primul semnalul de alarmă

La Roman, adunarea de alegere a preşedinţilor a fost condusă de Mihai Banu, preşedintele Comitetului naţional de iniţiativă pentru înfiinţarea camerelor agricole şi unul dintre iniţiatorii legii. În prezidiul adunării au mai urcat Ioan Nichifor, membru în Comitetul naţional de iniţiativă, şi deputatul de Neamţ (PDL) Marius Neculai. Imediat cum a fost propus candidatul judeţului Neamţ, în discuţie a intevenit şi deputatul PSD Culiţă Tărîţă, cunoscut om de afaceri în agricultură, care se ocupă şi de înfiinţarea camerelor agricole, dar în Regiunea Sud-Est, pentru că lucrează zeci de mii de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei. Culiţă Tărîţă este, însă, nemţean şi are afaceri şi în acest judeţ. "În Regiunea Sud-Est - a spus deputatul -, la alegerea preşedinţilor comitetelor de iniţiativă nu au fost probleme. Dar, pentru Nord-Est, aş vrea să atrag atenţia parlamentarilor sau oamenilor politici să nu politizeze comitetele de iniţiativă şi viitoarele alegeri la camere. Nu este admis ca în comitete să apară oameni care nu au tangenţă cu agricultura. Aici lucrurile nu sunt ortodoxe. Ce rol au ministerele în acest proces? Iar începem cu indicaţii venite de sus? Pământul nu are culoare politică şi nu putem fi reprezentaţi de unii care au dus firmele la faliment".

Bacăul l-a refuzat pe Ioan Melinte

Cei şapte reprezentanţi ai judeţului Bacău în procesul de alegere a preşedinţilor au fost Ioan Chiriac, Gheorghe Mănăilă, directorul Direcţiei Silvice, Nicolae Huiban, director adjunct al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), un rerezentant al Agenţiei de Mediu, fermierul Laurenţiu Baciu, vicepreşedinte al Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Costică Rusu, preşedintele Asociaţiei Judeţene pentru Creşterea Ovinelor Proovis, şi un reprezentant al Asociaţiei judeţene a Crescătorilor de Bovine. Propunerile pentru candidaturi au fost pentru Laurenţiu Baciu şi Ioan Chiriac. "Legea pentru camerele agricole - a spus, însă, Laurenţiu Baciu - ne pune în faţă, nouă, fermierilor, un mare handicap, în stabilirea reprezentanţilor agricultorilor. Din judeţ suntem numai trei, dintre cei şapte reprezentanţi. Patru reprezentanţi vin din partea unor instituţii, înrolaţi în PDL. Deci, trei la patru, adică noi nu avem nicio şansă de a ne impune candidatul. Legea se spune că este pentru agricultori, dar, de fapt, alţii hotărăsc. Mai mult, la Bacău unul dintre cei patru reprezentanţi ai instituţiilor agricole, directorul executiv al Centrului judeţean al APIA, Ioan Melinte, a fost schimbat cu adjunctul său, pentru că au simţit că ar vota în favoarea candidatului fermierilor. Nicolae Huiban este membru PDL, în timp ce Ioan Melinte nu mai este angajat politic".

Mihai Banu: "Nimic politic în această etapă"

Deputatul Mihai Banu a combătut suspiciunile fermierilor. "Nu poate fi vorba de politizare sau de indicaţii venite de sus - a precizat preşedintele de la nivel naţional. Din Comitetul naţional, din subcomisii şi comitetele judeţene fac parte şi reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri. În Comitetul naţional sunt reprezentate toate cele şapte forme asociative din România: LAPAR, Asociaţia Crescătorilor de Bovine, Asociaţia Crescătorilor de Ovine, Uniunea Crescătorilor de Păsări, un consorţiu agroindustrial din sudul ţării şi Colegiul Medicilor Veterinari. Noi aplicăm legea. Am trimis invitaţii la 16 forme asociative înscrise în registrul Ministerului Agriculturii. Numai opt au dorit să aibă candidaţi. Dintre aceştia, Agrostar a renunţat şi au rămas şapte. Ei urmau să-şi desemneze candidaţii pe judeţe. Noi n-am creat legea camerelor agricole numai pentru cei cu mii de hactare de teren, ci pentru toţi cei 1,1 milioane de fermieri. Legea spune că nominalizările pentru delegaţii Ministerului Agriculturii se fac sub semnătura ministrului, iar Lista reprezentanţilor în adunarea de alegeri a fost făcută de ministrul Valeriu Tabără".
Camerele agricole vor fi, conform legii care le reglementează înfiinţarera, “organizaţii neguvernamentale, de utilitate publică, non profit, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta şi promova interesele socio-economice ale populaţiei care derulează activităţi în agricultură şi producţie alimentară, dezvoltare rurală, pescuit şi acvacultură, silvicultură, îmbunătăţiri funciare, cercetare ştiinţifică de specialitate, fitosanitar optimizarea exploataţiilor şi conservarea solurilor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu