joi, 10 martie 2011

Şcoală particulară de apicultură în Bacău

Un pliant cu metoda Ursu
circulă printre apicultori
• invenţia profesorului Ioan Ursu, stupul anti-varoză, a intrat în producţie de serie, iar tehnologia de folosire a lui va fi predată prin lecţii practice


Apicultor pasionat, cu o experienţă de zeci de ani, dar şi un veritabil cercetător în materie de apicultură, profesorul de matematică Ioan Ursu, din Bacău, face demersuri pentru înfiinţarea unei şcoli particulare de pregătire a apicultorilor. Aceasta vine după ce invenţia sa, stupul-antivaroză, a intrat în producţie de serie şi va susţine o afacere cu miere de albine ecologică pentru export. Şcoala de apicultură va fi un concurent pentru cursurile ţinute, în prezent, de Camera Agricolă şi de filiala Bacău a Asociaţiei Crescătorilor de Albine.

Proesorul Ioan Ursu a lansat de curând ideea apiculturii în stupii antivaroză. Cel mai convins de ea s-a dovedit a fi, însă, un om de afaceri din Constanţa, care a şi organizat o sesiune de prezentare a tehnologiei, la care a invitat apicultori, oameni de afaceri din zonă şi chiar parlamentari. Rezultatul practic a fost lansarea în lucru a stupului marca Ursu, plasarea lui pe o piaţă care s-a dovedit receptivă, în paralel cu o campanie de informare asupra acestei tehnologii. "Apicultorii care vor folosi noul stup - spune Ioan Ursu - intră într-o reţea de colectare a mierii de albine certificată bio. De altfel, noul stup se şi numeşte, acum, BioStup".

Şcoala bazată pe lecţii practice

Mereu inventiv si neliniştit, profesorul Ioan Ursu crede, însă, că metoda de folosire a stupului şi tehnologia de obţinere a mierii bio, nu pot fi învăţate mai bine decât urmând o serie de cursuri practice. "Nu sunt adeptul teoriei de dragul teoriei - spune profesorul. Lecţiile practice sunt sfinte, pentru că numai din experienţă învaţă omul cel mai bine". Astfel, Ioan Ursu are de gând să pună bazele unei veritabile şcoli de apicultori, cu o programă bazată mai ales pe practica în stupină. Iniţial, s-a gîndit la ceea ce se numeşte, astăzi, învăţământul la distanţă, pe inernet, cu lecţii practice filmate şi plasate online. Dar, legislaţia în domeniu nu este foarte clară la noi, astfel încât tot mai simplă ar fi o şcoală adevărată, cu elevi şi profesor şi cu deja-pomenita practică în stupină. Pentru aceasta, profesorul Ioan Ursu face, acum, toate diligenţele. Şcoala va certifica efortul de învăţare, cu diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei.
Dar, lucrurile nu par a se opri aici. Metoda bio de obţinere a mierii de albine va fi propusă, prin noua tehnologie BioStup, şi mediului ecleziastic. "Episcopiile - spune profesorul Ursu - deţin, în prezent, terenuri agricole, pajişti şi păduri. Ele au atelire de prelucrare a lemnului şi ar putea pune în fabricaţie stupul bio, care, realizat pe module, ca orice obiect de mobilier, ar putea fi asamblat de oricine şi pus în lucru. În plus, preoţii vin în contact cu mase de oameni în care ar putea propaga metoda". Un DVD şi un pliant pe această temă vor circula în aceste medii şi vor putea fi consultate cu uşurinţă şi în zonele în care nu există internet.

Stupul care elimină varoza

Aşa cum a fost prezentat BioStup-ul chiar în Bacău, la începutul acestui an, beneficiile constau în controlul, pînă la eliminare, pe cale naturală, a varozei, una dintre cele mai grave boli în lumea albinelor, în sporirea producţiei de ceară pură, în obţinerea de miere bio, în intervenţii minime în stup din partea apicultorului şi în posibilitatea de a avea mereu mătci tinere din creşa ataşată. Cercetând, profesorul a ajuns să îmbunătăţească stupii pe care îi are, ataşându-le o diafragmă separatoare între spaţiile interioare, schimbând poziţia ramelor în stup, folosind o aşa-numită "ramă oarbă", fante create special între rame etc. Rezultatul - susţine inventatorul - a fost simplificarea muncii în stupină, scăderea pierderilor tehnologice şi creşterea producţiei de miere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu