vineri, 18 martie 2011

Luna Plantării Arborilor 2011 a fost lansată oficial la Bacău

Alexandru Roşca, Gheorghe Mănăilă, Oliver Burghelea
şi Nicolae Popa au lansat Luna Plantării Arborilor în Bacău
(Foto: Petru DONE)
Direcţia Silvică Bacău a lansat oficial, miercuri, 17 martie, campania Luna Plantării Arborilor 2011, care va avea loc până pe 15 aprilie în toate ocoalele silvice ale judeţului. Lansarea campaniei a avut loc într-o conferinţă de presă, care a fost precedată de un emoţionant moment artistic pregătit de un grup de elevi din clasele V-VIII ale Şcolii generale “Constantin Platon” din Bacău, îndrumaţi de profesoara Angela Condruc, şi dedicat evenimentului. "În această activitate - a spus directorul Direcţiei Silvice Bacău, Gheorghe Mănăilă -, silvicultorii antrenează elevii şi profesorii din şcoli, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, populaţia din mediul rural şi urban, în acţiuni de plantare a arborilor şi de dezvoltare a spaţiilor verzi. Acţiunile noastre nu se rezumă strict la lucrări de împădurire. În şcoli au fost iniţiate concursuri tematice, expoziţii de pictură, grafică şi caricatură, cu premierea celor mai bune lucrări".

Direcţia Silvică Bacău asigură, în acest an de producţie, regenerarea naturală a unei suprafeţe de pădure de 500 de hectare şi face lucrări de împădurire pe 303 hectare, în 14 ocoale silvice, acţiuni la care este angrenată populaţia din fiecare zonă vizată. Instituţia băcăuană administrează o suprafaţă totală de pădure de 200.000 de hactare, din care 175.000 de hectare sunt păduri proprietate publică a statului. Partea de 25.000 de hactare este preluată pentru servicii de pază sau de punere în valoare, pe bază de contracte cu persoane fizice sau juridice. Personalul angrenat în activitatea Direcţiei numără 916 persoane, dintre care implicaţi direct în activităţi de silvicultură (pădurari) sunt 321 de angajaţi. "Acum, în actuala campanie Luna Plantării Arborilor - a spus şeful Serviciului Resurse Umane, Oliver Burghelea -, noi vrem să-i antrenăm mai ales pe cei care au mai multă sensibilitate faţă de pădure, faţă de natură, adică tinerii, elevii, dar am prevăzut acţiuni şi cu alte categorii de populaţie. În acest an, acţiunile noastre vor avea un caracter mai amplu, în sensul că fiecare ocol silvic, pe lîngă suprafaţa planificată de împăduriri, va mai planta încă un hectar de teren, identificat de la deţinători publici sau privaţi".
Anul 2011 este declarat, în lume, Anul Internaţional al Pădurilor. Este un prilej cu care şi Regia Naţională a Pădurilor a creat un program mai amplu de acţiuni. În fiecare subunitate silvică, se împădureşte câte un hactar în plus faţă de program, cu prioritate pe terenurile degradate. În acest an, în judeţul Bacău ponderea la împăduriri o are Ocolul Silvic Comăneşti. “Direcţia Silvică Bacău - a precizat şeful Biroului Culturi, Alexandru Roşca - regenerează, prin tăieri, anual, 2% din fondul forestier administrat. Astfel, se regenerează, în fiecare an, circa 800 de hactare de pădure, din care 500 ha sunt regenerări naturale, iar 300 ha regenerări artificiale. Lucrările nu se fac întâmplător, ci conform unor scheme şi tehnlogii de regenerare stabilite de normative tehnice”. Puieţii pentru reîmpăduriri se obţin din pepiniere proprii, 59 de toate în judeţul Bacău, cu o suprafaţă de 41 de hectare. La ora actuală, în cultură sunt 533 de ari de răşinoase şi 550 de foioase. Anual, în Bacău se obţin 2,5 milioane de puieţi forestieri (din care 1,5 milioane de răşinoase), inclusiv pentru benefiarii parteneri, de stat sau privaţi. Puieţii pot fi obţinuţi mai ales contra-cost, după un program şi un tarifar despre care ziarul nostru va face o informare în numerele sale următoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu