Foto: Petru DONE |
Dezbaterea a avut o etapa preliminara, online, in perioada septembrie - decembrie 2010. Tema ei a fost "Probleme de dezvoltare ale mediului rural bacauan. Directii de actiune", iar scopul acesteia a fost consultarea factorilor interesati de dezvoltarea economica a mediului rural privind solutiile oferite pentru dezvoltarea acestui mediu si imbunatatirea unor propuneri care pot conduce la perfectionarea strategiei. "Am luat in consideratie concluziile tuturor dezbaterilor organizate pina acum in toate cele zece comune partenere in proiect - au spus reprezentantii consultantilor. Am stabilit, astfel, trei mari directii in care lucram: activitatea economica din mediul rural, mediul antreprenorial si resursele umane din mediul rural". S-a constatat ca in mediul rural exista diferente foarte mari, in functie de zona, pe trasaturi demografice specifice, sociale si economice. De asemenea, sint dezvoltate activitati din agricultura de subzistenta, din silvicultura si citeva activitati de industrie alimentara. Dar activitatile non-agricole sint nesimnificative. Nu sint valorificate resursele locale, iar in unele cazuri acestea fac si poluarea mediului inconjurtor.
Locuri de munca, nu ajutoare sociale
"Economia din mediul rural - au spus expertii - poate fi caracterizata printr-o serie de puncte tari care trebuie sa constiuie pirghiile pe care sa se bazeze interventiile care sa conduca la dezvoltarea, diversificarea activitatilor, ca o premisa a dezvoltarii durabile a spatiului rural". De aceea, se are in vedere incurajarea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor, care sa initieze activitati economice, forta de munca putindu-se orienta, astfel, catre sectorul productiei non-agricole la scara mica, al serviciilor, sau poate fi absorbita ca personal angajat. Situatia precara a veniturilor din acest mediu justifica nevoia de dezvoltare in sectorul non-agricol, ca sursa durabila de dezvoltare. Participantii la dezbatere au remarcat ajutorul pe care il pot avea din alte initiative aplicate in mediul rural, cum este infiintarea grupurilor de initiativa locale - patru in tot judetul, in curs de realizare - si au combatut politica actuala de acordare de ajutoare sociale. "Este o forma de a descuraja munca - a spus Viorel Fantu, primarul comunei Orbeni. La noi, oamenii gospodari au inceput sa se revolte impotriva acestei politici, pentru ca foarte multi prefera ajutoarele in locul unui loc de munca, iar in comuna jumatate din terenul agricol a ramas nelucrat".
Ce modele pot avea oamenii satelor
Cercetarea facuta, prin acest proiect, in mai multe comune, pe loturi mari de subiecti, a scos la iveala si starea de blazare in care se afla populatia satelor, lipsa de initiativa locala si personala. "Oamenii au nevoie de modele, de sprijin punctual - a spus psihologul Simona Boghiu. De aceea, comunitatile ar trebui sa incurajeze initiativele locale". Paustin Balan, reprzentantul minoritatii romilor din judet, a cerut sa se ia in calcul infiintarea de intreprinderi sociale, care in tarile dezvoltate functioneaza foarte bine, iar presedintele filialei UGIR 1903, Marin Mironeasa, a constatt ca in mediul rural doar societatile comerciale pot fi un bun exemplu pentru comunitate, nu altele.
Proiectul lansat de filiala Bacau a UGIR 1903 este primul de acest fel care se ocupa de elaborarea si implementarea unei strategii integrate pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului, prin crearea conditiilor de dezvoltare a intreprinderilor profitabile care sa genereze diversitate in economia locala si noi locuri de munca. El se afla, acum, in faza elaborarii strategiei, care va fi urmata de un plan de actiuni, urmarit in trei comune - Hemeius, {tefan cel Mare si Tamasi. Dezbateri pe aceasta tema pot fi organizate, insa, la cerere, cu antreprenorii locali, in oricarte alta comuna a judetului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu