marți, 28 decembrie 2010

Strainii au liber sa ne cumpere tara (1)

Fermierii sustin ca strainii le iau ochii taranilor cu promisiuni
(Foto: Petru DONE)
• un raport al Comisiei Europene recomanda deschiderea internationala a pietei terneurilor agricole in Romania
• mai veche in UE, Ungaria a obtinut insa o pasuire de trei ani
• fermierii protesteaza
• Bacaul este vizat de arendasii straini


Comisia Europeana (CE) mai da o lovitura fermierilor din Romania, prin Raportul pentru reexaminarea masurilor tranzitorii privind achizitia de terenuri agricole. Practic, CE recomanda Romaniei si Bulgariei sa permita cetatenilor din UE care nu sint stabiliti in cele doua tari sa cumpere terenuri agricole, inainte sa expire perioada de tranzitie prevazuta in Tratatul de aderare la Comunitatea Europeana, respectiv 2014, dar nu considera ca termenele de tranzitie trebuie reduse, prevazute in Tratatul de aderare din 2005. Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a inaintat, deja, Guvernului, o nota de protest pe aceasta tema.

Comisia Europeana considera adecvata recomandarea ca statele intrate in UE in ultimul esalon, Romania si Bulgaria, sa analizeze posibilitatea adoptarii, in mod voluntar, a unor masuri care sa asigure "o mai mare deschidere a sectoarelor agricole". Astfel, se cere permiterea achizitiei libere a unei anumite suprafete din terenul agricol al tarii de catre cetateni straini tot din UE, dar care nu sint stabiliti in cele doua tari, a unor terenuri agricole, pina la o anumita suprafata maxima pe tranzactie, eventual impreuna cu o cerinta in cadrul fiecarei tranzactii de a se realiza anumite investitii in inovare tehnologica. De asemenea, se cere permiterea achizitiei libere, de catre cetateni straini din UE, dar care inchiriaza proprietati agricole in Romania sau Bulgaria, a constructiilor agricole si a terenurilor pe care acestea sint construite.

LAPAR cere interventii in CE

LAPAR considera ca renuntarea voluntara la termenele limita prevazute in Tratatul de aderare din 2005 ar fi o greseala, intrucit in Romania deja s-au vindut aproximativ un milion de hectare de teren agricol. "Solicitam - se arata in scrisoarea trimisa Ministrului Agriculturii si semnata de Nicolae Sitaru, presedintele asociatiei - ca in Consiliul Ministrilor Agriculturii din UE sa cereti aminarea cu trei ani a restrictiilor existente privind achizitia de terenuri agricole, de resortisanti si persoane juridice din alte tari, asa cum se intampla si in Cehia, Ungaria si Polonia. Consideram ca situatia actuala in agricultura nu este consolidata, fermierii romani nu au putut beneficia de acces liber la capital, care sa le permita consolidarea proprietatii funciare. De asemenea, a crescut decalajul tehnologic fata de celelalte tari dezvoltate din UE". Fermierii cred ca, pe o piata funciara deschisa in Romania, concurenta ar dezavantaja in mod cert agricultorii romani. "Sint multe terenuri in Romania, cumparate de fonduri de investitii cu capital strain, care au fost lasate nelucrate si, prin aceasta, au contribuit la marirea suprafetei pirloagelor din Romania" - spun ei.

Bacaul, pe harta arendasilor straini

"Noi - ne-a declarat, pe aceeasi tema, si presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Judetul Bacau, Daniel Ciobanu - nu sintm pregatiti pentru a aplica o asemenea masura, fiind decapitalizati. Culmea este ca Guvernul cunoaste foarte bine problemele noastre, care persista tocmai pentru ca nu exista un program pe termen lung de redresare a lor. Oare si pamintul nostru trebuie sa aiba aceeasi soarta ca petrolul, ca alte avutii ale tarii?". Daniel Ciobanu, la o prima estimare, crede ca circa 3.500 de hectare de teren au incaput, deja, pe mina investitorilor straini in judetul Bacau. Acestea sint doar arendate, nu si cumparate. Dar au mai venit si in acest an unii cu gind sa preia teren agricol. "Ei vin si arondeaza mult. Pina acum s-au multumit cu terenul ramas pirloaga. Acum vor mai mult, au pos ochii chiar pe terenurile pe care le lucram noi, fermierii din judet. Terenuri in care am investit an de an. Daca noi dam arenda in jur de 600 - 800 de kilograme de produse la hectar, ei promit mii de kilograme, dar, evident, nu dau nimic. ~n plus, promit primarilor ca vor face poduri, drumuri si alte lucrari edilitare. Doar promisiuni". Strainii care au ajuns, pina acum, in judet, sint italieni si austrieci, dar a aparut si un englez. Unii s-au "fript" cu terenurile luate, pentru ca nu au fost de calitatea pe care au crezut-o si chiar au dat faliment. Au ramas cu datorii imense in banci si pe la furnizorii de inputuri. Din aceasta toamna, comportamentul lor s-a schimbat: au devenit mai agresivi in promisiuni, mai interesati sa preia terenuri. "Noua nu ne e teama de concurenta - a mai spus Daniel Ciobanu. Dar nu e corect cum se procedeaza".
Problemele de acest gen sint in fierbere, astfel ca ne vom stradui sa le tinem sub observatie, indeaproape. Vom reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu