marți, 28 decembrie 2010

Economiile bacauanilor cresc, restantele bancare scad

Trendul crescator al restantelor la creditele bancare ale bacauanilor a fost intrerupt in luna noiembrie, dupa ce parea sa devina un fenomen general si fara oprire. Din septembrie, datoriile in banci s-au accentuat, dar, practic, restantele au crescut aproape continuu de la inceputul anului si au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Acestea se cifrau, la sfirsitul lunii noiembrie, la 267,98 de milioane de lei, fata de aproape 196 de milioane in ianuarie si 287,5 in octombrie. In schimb, volumul economiilor bancare in lei si in valuta ale bacauanilor a fost mai mare in noiembrie, comparativ cu luna precedenta, si a ajuns la ceva mai mult de 5.815 milioane de lei, in timp ce al creditelor a crescut si el pina la peste 3.608 milioane de lei, asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei.

Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de peste 1.713 milioane de lei, iar in valuta la echivalentul a 1.894 de milioane de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de aproape 5.820 de milioane de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare / rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 266 de milioane de lei, de peste 7,11 ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, aproape 3.607 milioane de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,35 de milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, cele mai mari, de 1.159 de milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 367 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri 128 de milioane (dublu fata de iunie). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica aproape 1.941 de milioane de lei, tot in ambele valute (nationala si straina).
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si institutiilor. Acestea au in cont depozite in valoare de 600 de milioane de lei. Dar populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii noiembrie suma fiind de aproape 2.178 de milioane de lei (in scadere). Trendul acestei piete a fost unul diferit in noiembrie, dupa ce criza financiara si economica s-a copt bine si la noi. Recomandarile facute aici sint in favoarea economiilor, dar a reaparut si in favoarea creditelor.
La nivel national, depozitele firmelor si populatiei s-au majorat cu 1,9% fata de octombrie, la 172,08 miliarde lei, iar comparativ cu aceeasi luna a anului 2009 sint mai mari cu 5,2%. Depozitele în lei ale populatiei au crescut cu 0,9% fata de octombrie, la 62,054 miliarde de lei, si cu 4,7% (-2,8% in termeni reali) fata de noiembrie 2009. Depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au majorat fata de octombrie cu 4,5%, pina la 45,95 miliarde de lei, si cu 11,6% (3,6% in termeni reali) comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Economiile in valuta ale populatiei si firmelor, exprimate in lei, au crescut cu 1% fata de luna anterioara, la 64,07 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au urcat cu 0,6%, la 14,955 miliarde de euro), si cu 1,5% comparativ cu noiembrie 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu