* aceasta a fost concluzia unei reuniuni a fostilor si actualilor specialisti din agricultura judetului Bacau
O initiativa privata a dus, la sfirsitul saptaminii trecute, la organizarea, la Slanic Moldova, a unei reuniuni la care au fost invitati fosti si actuali specialisti din agricultura judetului Bacau. Tema intilnirii suna comun, "Trecut, prezent si viitor in agricultura romaneasca", dar opiniile care au fost formulate pe iei au fost cit se poate de incitante. "Agricultura Romaniei are soarta unui bolnav ajus la reanimare" - a fost concluzia finala a acestor discutii.
Gazda reuniunii de la Slanic a fost Pensiunea Montana, in care administratorul acesteia, dr. Constantin Popa, a putut oferi o veritabila lectie de agroturism pe viu. O zi superba de toamna a subliniat excelent ofertele pensiunii in acest domeniu, iar cei prezenti au putut admira si pensiunea, dar si sectorul agrozootehnic al acesteia, gradina de legume si solarul, tarcurile in care zburdau, in libertate, curcile, gainile si grasunii pregatiti pentru Craciunul nu prea indeparatat.
La reuniune au venit fosti si actuali agronomi si zootehnisti, oameni care au condus destinele agriculturii bacauane si inainte si dupa 1989, chiar fosti presedinti de CAP, fosti primari, profesori, dar si specialisti din alte domenii, insa interesati de ceea ce mai inseamna agricultura noastra astazi. Invitatii de onoare au fost academicianul Valeriu Cotea, un reputat oenolog, de talie internationala, si profesorul universitar Petru Magazin, amindoi de la Universitatea de {tiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi, precum si Gheorghe Antochi, acum deputat de Bacau, dar cu o experienta de agronom de peste 45 de ani si multi ani presedintele Grupului Agricola din Bacau. Iata care au fost opiniile lor, pe tema data:
* Valeriu Cotea: "Este o problema elementara: redresarea morala, politica si economica a poporului roman nu se poate face in afara agriculturii. Noi trebuia sa devenim o tara industrial-agrara. Nici Franta, care detine primul loc in agricultura Europei, nu ne-ar fi putut ajunge. Ne mindrim ca avem tehnicieni foarte buni, care dau solutii excelente in toate domeniile, dar nu-i vedem la lucru. Un coleg al meu mi-a trimis o scrisoare de la Bruxelles. Am lucrat cu el vreo douazeci de ani in Organizatia Internationala a Viei si Vinului. ~mi scria sa trimitem in forurile europene oameni care sa stie ce sa ceara. Eu cred ca, in timp, toate se vor regla, iar Romania isi va capata locul pe care il merita".
* Gheorghe Antochi: "Cea mai mare placere o am daca vorbesc despre agricultura la trecut, din pacate. Este un nonsens, pentru ca toti ar trebui sa ne gindim la viitor. ~n cei peste 45 de ani de cind am absolvit facultatea am avut sansa sa traiesc in doua milenii, in doua secole, in doua orinduri sociale. Mi-am trait tineretea si maturitatea intr-un efort colectiv, pentru a ne indeplini sarcini mereu mai grele. ~mpreuna cu alti specialisti am realizat lucruri deosebite, intr-un domeniu deosebit: agricultura judetului. ~nsa, in ultimii douazeci de ani mai tot din ceea ce am facut noi s-a darimat, iar eu nu mai pot avea un cuvint de apreciere pentru agricultura de astazi. Sint un optimist informat, cred eu, dar nu pot avea aprecieri nici pentru agricultura de miine. Realizari foarte bune, tehnice, bazate pe cele mai noi cercetari stiintifice, nu mai sint. Romania a avut o buna zonare a culturilor, lucrari de imbunatatiri funciare bune, o buna organizare a teritoriului agricol, ca si o buna organizare a unitatilor agricole. Acestea valorificau superioir cele 10.000 ha de teren agricol, iar agricultura era ramura economica de baza. Ea a ajutat enorm la plata datoriei externe, pina in 1989. Au urmat, insa, reforme facute de oameni care s-au intilnit cu agricultura doar in farfurie. Cu rezultate nefaste. Am lucrat 14 ani la Agricola. Eu zic ca, impreuna cu cei peste 3.000 de salariati si cu cei peste 200 de specialisti ai ei, am reusit sa salvam intreprinderea. Acum sint parlamentar, cu credinta ca as putea contribui si eu la deciziile care se iau acolo cu privire la agricultura. Dar, nu prea e asa si cred ca politizarea excesiva de la noi a dus la decaderea continua a economiei, a nivelului de trai. Vorbim mult, dar nu facem nimic concret, nu administram tara ca niste oameni responsabili. Evident, sper sa ne vina mintea cea de pe urma, sa-i inlaturam de la decizii pe cei corupti, care isi impun punctul de vedere cu forta pumnului".
Petru DONE, jurnalist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - petrudone@yahoo.fr
duminică, 26 septembrie 2010
"Agricultura Romaniei: un bolnav ajuns la reanimare"
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu