De la sfârșitul lunii august, până pe 8 septembrie, în satul Hârja (comuna Oituz) 40 de tineri din șapte țări, Italia, Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Georgia și România, abordează problema sustenabilității și a deșeurilor prin proiectul „Waste=Zero”. În limba engleză, „waste” înseamnă „deșeuri”. Schimbul de tineret în acest proiect este organizat de Organizația non-guvernamentală (ONG) „Copiii în Sânul Familiei”, din Hârja, în parteneriat cu alte șapte organizații internaționale din statele menționate.
Proiectul este aplicat cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene, prin Programul Erasmus Plus, iar principalul obiectiv al proiectului este de a crea și implementa strategii pentru reducerea cantității de deșeuri, cu abordarea a trei domenii de interes: reciclare, reutilizare și ecologie. Sunt definite, astfel, conceptele de „zero deșeuri” și „economie circulară”, dobândirea abilităților de a aplica filosofia „5Rs” și „zero deșeuri” și utilizarea stilului de viață „zero-waste” atât în timpul proiectului, cât și după finalizarea acestuia.
„În timpul schimbului de tineri – spun organizatorii - vom folosi activități non-formale, metode și obiective orientate spre dezbateri și discuții, prezentări și activități conduse de participanți, reflecție și activități recreative în natură. Sesiunile vor contribui la dezvoltarea noilor abilități și competențe ale tinerilor participanți prin învățări non-formale și formale și ateliere creative. Impactul așteptat este reprezentat de o conștientizare sporită și cunoaștere cu privire la un stil de viață zero deșeuri în rândul participanților”.
„Copiii în Sânul Familiei” este un ONG român fondat în 1994 de Mary Gibson și Șerban Cantacuzino. Scopul organizației este sprijinirea copiilor instituționalizați și reunirea lor într-un mediu familial.
Erasmus Plus este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru 2014-2020. Acesta își propune să modernizeze educația, formarea și activitatea tinerilor în toată Europa și este deschis organizațiilor de educație, de formare, de tineret și sport din toate sectoarele învățării pe tot parcursul vieții, inclusiv educația școlară, învățământul superior și superior, educația adulților și sectorul tineretului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu