luni, 16 august 2021

Memoria Eroilor cinstită în „A treia Poartă de Fier a Moldovei!”, la Oituz

La monumentele și cimitirele eroilor din Oituz și Poiana Sărată au avut loc, duminică, 15 august, cea de a XXIV-a ediție a ceremonialurilor militare și religioase de cinstire a memoriei celor căzuți în luptele din Primul Război Mondial pe Valea Oituzului. Ceremonialul „Memoria Oituzului 2021” din Oituz a fost organizat de Primăria comunei, de Garnizoana Bacău, de Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului - Protopopiatul Onești și Parohia Ortodoxă Grozești-Oituz, dar și de Filiala „Colonel Corneliu Chirieș” Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Ceremonialurile au fost precedate de Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Bisericii ortodoxe din Oituz și al Bisericii Eroilor neamului din Poiana Sărată, de tedeumuri și de parastase pentru ctitorii acestor lăcașuri de cult. Ion Procopie

La Monumentul Eroilor din Oituz au fost prezenți subprefectul Narcis Jitaru, deputatul Mircea Fechet, lt. col. Adrian Stanciu – reprezentantul Garnizoanei Bacău, primarul Claudiu Petrișor, președinții filialelor din Bacău ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Dănuț Voicu, și Asociației Naționale a Veteranilor de Război, grl. de flotilă aeriană (rtr) Vasile Florea. A fost prezent, de asemenea, și veteranul de război col. (rtr.) Ion Procopie, din Moinești, care în acest an va împlini vârsta de 102 ani.

Onorul a fost dat, pe imnurile intonate de Muzica Militară a Garnizoanei Bacău, dirijată de cpt. Valeriu Bălan, de o gardă constituită din militari ai Batalionului 631 Tancuri „Oituz” din Bacău, ai Bazei 95 Aeriană și ai Detașamentului de Pompieri din Onești, iar garda la Monument a fost asigurată de militari ai unităților de jandarmi.

Ceremonialul a fost monitorizat de grl. (rtr) Vasile Florea, care, în deschidere, a amintit, în scurta sa alocuțiune, că Valea Oituzului este supranumită, după bătăliile din Primul Război Mondial date aici, la Mărăști și Mărășești, „A treia Poartă de Fier a Moldovei!”, dar și că fără victoria de la Oituz nu s-ar fi realizat România Mare.

Alte alocuțiuni dedicate evenimentului au fost rostite de primarul Claudiu Petrișor, de subprefectul Narcis Jitaru, de deputatul Mircea Fechet și de preotul paroh din Oituz Simion Purice, iar o vibrantă evocare a perioadei în care militarii români au luptat pentru patrie în cele două războaie mondiale a fost făcută de venerabilul veteran de război Ion Procopie.

La Monumentul Eroilor au fost depuse coroane de flori din partea Camerei Deputaților, a Unității Teritorial Administrative Oituz, a Instituției Prefectului, a filialelor Cultul Eroilor și a Veteranilor de Război Bacău, a Protopopiatului Onești și a Parohiei Oituz, a Garnizoanei Bacău, dar și a unor instituții din comuna Oituz și a participanților la eveniment.

Ca în fiecare an, Filiala Bacău Cultul Eroilor, alături de Asociația Tradiții Militare Românești, din Bacău, condusă de col. (rtr.) Stelian Petru Cojocaru, au participat și la o slujbă de pomenire și au depus coroane de flori și la mormântul locotenentului Nicolae Macarie din curtea Bisericii Eroilor Neamului din Poiana Sărată și la Cimitirul Eroilor din această localitate.

Și la Oituz și la Poiana Sărată, un grup folcloric constituit din elevi din Moinești, dirijat de profesoara Gabriela Biea, a interpretat un program de cântece populare și patriotice.

Claudiu Petrișor: „Eroii au trăit și au simțit doar ceea ce noi putem doar să povestim astăzi. Eroii au caracteristici speciale: curajul, credința, devotamentul pentru patrie și semeni și unitatea. Eroii așezați în morminte, spre odihna veșnică, ce și-ar dori, oare ca astăzi, pe timp de pace, să facem și noi pentru patrie și pentru semeni? Să încercăm, cât de puțin, să facem să fie bine pentru țara noastră, pentru comuna noastră, pentru cei din jurul nostru.”

Narcis Jitaru: „Omagiem determinarea și spiritul de sacrificiu ale celor care au înțeles, în vara anului 1916, că fiecare generație are datoria de a contribui la devenirea neamului din care face parte. Datorită înaintașilor care au trecut atunci Carpații, frații din alte provincii istorice s-au regăsit sub același steag. Pentru noi, românii, jertfa celor care au luptat în Primul Război Mondial nu trebuie și nu va fi uitată.”

Mircea Fechet: „Ne-am aflat lângă mormintele a peste 16.000 de eroi căzuți în Primul Război Mondial. Acei ostași, chiar în condiții de luptă deosebite, în care forțele austro-ungare îi depășeau numeric, au ținut linia frontului, au luptat eroic și ne-au făcut ca astăzi să ne putem bucura de o țară liberă, democratică, în care vorbim limba noastră și în care ne bucurăm unii de ceilalți. Avem obligația de a păstra vie istoria oamenilor care și-au dat viața pentru România.”

Ion Procopie: „Mulți au fost cei plecați pe front, puțini s-au mai și întors. Cei care s-au întors, însă, au suferit numai durere. Însă durere a fost, după acele evenimente, și în sufletul părinților și al copiilor. Și eu am fost ofițer pe front, dar tot nu pot reda în cuvinte prin ce au trecut eroii noștri și noi toți care am fost acolo.” 

https://www.desteptarea.ro/memoria-eroilor-cinstita-in-a-treia-poarta-de-fier-a-moldovei-la-oituz/ 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu