sâmbătă, 15 februarie 2020

Peste 2.500 de vizitatori la Cafeneaua cu Joburi în Bacău


A patra ediție a târgului „Cafeneaua cu Joburi” în Bacău, organizată vineri, 14 februarie, de Agenției de recrutare și consultanță ECIM, în parteneriat cu OLX, a primit peste 2.500 de vizitatori. În standurile târgului au venit 19 angajatori din Bacău sau care lucrează și în Bacău. Târgul și-a propus să eficientizeze procesul prin care o companie își găsește angajații potriviți, indiferent de domeniul de activitate.

„În Bacău – a opinat Event manager-ul Cafenelei cu Joburi, Marius Petrea -, forța de muncă are încă tendința să migreze spre Vest, dar sunt tot mai mulți care își doresc să rămână acasă, din diverse motive. Mulți își doresc să și câștige ceva mai mult din munca lor, un motiv pentru care vin să caute oportunități de angajare, chiar dacă au deja un job. Unii se gândesc la completarea veniturilor, la munca în part-time. De aceea, la această ediție a târgului s-au format cozi la intrare chiar la deschiderea manifestării”.
Așa cum s-a întâmplat și la celelalte ediții, vizitatorii au putut sta de vorbă cu angajatorii la o cafea, s-au informat, și-au prezentat abilitățile și pregătirea profesională, după care au depus cv-uri pentru angajare.
Ofertele au fost din domenii diverse: producție, retail, transport intern și internațional, finanțe-bănci, asigurări, BPO (business process outsourcing - activități externalizate de o companie către un terț), industria aeronautică, domeniul medical, industria lemnului, industria grea, confecții, HoReCa, agricultură și zootehnie, construcții, industria petrolieră, IT, industria alimentară, inginerie și proiectare. Iar angajatorii au fost Aerostar, Lidl, Salbac, Almaviva, Lugera & Makler (Orange), Metalbac & Farbe, SCC Services România, Elmet Internațional, Valoris Center, A-E Electronics, Universitatea „George Bacovia”, NJoy Studio, NN Asigurări de viață, E-Cablaje Bistrița Năsăud, Fast Despatch Logistics, Cristal, FARMGrup Cumlabor, Cersanit și Hidroizolații REM.

Accent pe calificare profesională

Cei mai mulți dintre angajatori au căutat forță de muncă ajunsă la un anumit nivel de calificare, oameni cu studii superioare sau medii. „Peste tot e nevoie de oameni – ne-a spus Cristina Băluță, specialist în Resurse umane la Metalbac & Farbe. Suntem fabrică de lacuri și vopsele, avem două secții de producție (producție de vopsele și de materiale termoplastice) și avem nevoie de personal atât în secțiile de producție, cât și pentru echipele noastre specializate în aplicarea de marcaj rutier. Avem nevoie de gestionari, de agenți de pază, de responsabili de vânzări vorbitori de limba franceză, pentru că facem și comercializare de produse, acum mai ales în Franța, dar avem vorbitori de mai multe limbi europene”.
ELMET Internațional, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul prelucrărilor mecanice, avea pe listă șase meserii, între care frezori și strungari, dar și ingineri pentru centre de prelucrat automate. În schimb, pe lista Aerostar erau 15 meserii.

Șanse și pentru necalificați

Compania Salbac, din Grupul Agricola caută și personal calificat, dar și necalificat. Delia Dumbravă, referent de Resurse umane la Salbac, ne-a vorbit de nevoia companiei de tranșatori, dar și de electricieni, lăcătuși mecanici și sudori, precum și de ingineri de industrie alimentară. „La noi – a precizat referentul - fluctuația de personal nu este foarte mare, dar e mai greu astăzi să găsești oameni calificați în anumite meserii. Foarte greu, de exemplu, se găsesc tranșatori calificați, oameni care pe lângă cunoștințele profesionale trebuie să aibă și anumite abilități. Am primit cv-uri și le punem în baza comună de date ale Grupului Agricola din Care face parte și Salbac, pentru că se pot ivi oferte și din alte societăți ale grupului. Au venit la noi și tineri absolvenți, dar și tineri cu ceva experiență în producție, chiar și câte un pensionar care mai poate lucra și își mai poate completa veniturile”.
De nevoia de personal indiferent de calificare și pregătirea profesională, chiar și cu studii mai puține, ne-a vorbit și Ciprian Cimbru, administratorul societății Cristal, din Bacău, firmă din Tehnologia Comunicației și a Informației, importator și distribuitor de soluții de supraveghere sub brandul RoVision (camere și kit-uri de supraveghere). „Căutăm oameni care să demonstreze în primul rând inteligență – ne-a spus administratorul. Contează mai puțin școala absolvită. Pentru noi contează ca angajatului să-i placă ceea ce trebuie să facă și nu să profeseze doar pentru bani. De aceea căutăm și oameni fără o anumită pregătire de specialitate. Ei trebuie să știe să vorbească cu clienții, să învețe caracteristicile produselor noastre, să facă prezentarea lor, să cunoască ce se întâmplă cu produsele de la comandarea lor până la asigurarea de garanții tehnice. Învață toate acestea la locul de muncă”.

„Am avut un flux foarte mare de vizitatori, din toate categoriile care își doresc un loc de muncă. Am ajuns la a patra ediție în Bacău și la a 14-a manifestare de acest gen la nivel național. Feedbackurile pe care le-am primit de la participanți sunt pozitive și ne așteptăm la cel puțin 200-300 de angajări în firmele participante. Următoarea ediție în Bacău va fi în toamnă, dar în programul pe 2020 sunt deja cuprinse alte 19 manifestări, în tot atâtea orașe. Numai în luna februarie, Cafeneaua cu Joburi va fi deschisă în Piatra Neamț, Suceava, Ploiești și Brașov.”
Marius Petrea, Event Manager la „Cafeneaua cu Joburi”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu