duminică, 9 februarie 2020

Liberi la credite, codași la achitarea facturilor


Europa stă cu ochii pe noi și atunci când ne plătim sau nu facturile. O face în diverse moduri, inclusiv prin instituții și companii de studiere a bunăstării financiare. Una dintre acestea este compania suedeză Intrum, considerată cea mai importantă companie de colectare a datoriilor și de gestionare a creditelor bancare din lume, cu o istorie de peste 100 de ani. Intrum realizează, de trei ani, „Barometrul bunăstării financiare”, cu date colectate din 24 de țări, inclusiv din România.
Cel mai recent Barometru Intrum este cel din 2019 și vizează patru indicatori. În el, România ocupă locul al 21-lea la capacitatea de a plăti la timp facturile, locul al 6-lea la libertatea de credit, locul al 23-lea la economisirea pentru viitor, dar și locul al 13-lea la alfabetizarea financiară. Bunăstarea financiară per total ne plasează, astfel, pe locul al 19-lea.
Așadar, libertatea de credit ne plasează în lotul fruntaș, dar la capacitatea de a plăti la timp facturile suntem la coadă. La noi - arată barometrul -, 85% dintre consumatori au încredere că vor plăti facturile lunare în termenul scadent, pe când media Europei este de 77%. Și chiar dacă după achitarea facturilor, majoritatea consumatorilor rămân cu peste 50% din salariu pentru alte cheltuieli, România se clasează pe locul 21 atunci când este calculat indicatorul referitor la capacitatea de a plăti la timp facturile. Și, deși încrederea este mare, 43% dintre respondenți au întârziat cel puțin o dată în ultimele 12 luni cu plata facturilor, iar 72% dintre aceștia au declarat această întârziere ca un eveniment izolat.
După români, numai letonii, portughezii și grecii stau mai rău.
În schimb, românii se împrumută mai abitir decât majoritatea europenilor, iar numărul lor e mai mare cu 3% decât media din cele 24 de țări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu