luni, 21 octombrie 2019

Încă 40 de zile de măsuri restrictive pentru prevenirea Pestei Porcine Africane


Termenul de aplicare a măsurilor de restricții sanitare veterinare impuse în județul Bacău din cauza evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) în județele limitrofe sau apropiate se prelungește. Prelungirea se face cu încă 40 de zile pentru zona de supraveghere din județ – anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Zona de supraveghere include comunele Urechești (satul Slobozia),  Tătărăști (Ungureni, Cornii de jos, Cornii de sus, Tătărăști, Giurgeni), Huruiești(Prădaiș, Perchiu, Huruiești), Dealu Morii (Negulești), Podu Turcului (Lehancea, Răcușana, Giurgioana), Sascut (Berești).
Situația epidemiologică actualizată la nivel local reflectă în continuare o evoluție a PPA în județele Vaslui, Vrancea, Covasna, în Galați, Iași și Botoșani. În Vrancea a apărut un nou focar în satul Lespezi, comuna Homocea, ceea ce include județul Bacău în zona de supraveghere cu două comune în plus față de focarul anterior, respectiv Sascut - cu satul Berești și Tătărăști - cu satul Giurgeni. „Suntem însă la încheierea vârfului de sezon privind răspândirea virusului” – spun medicii veterinari.

Restricțiile impuse includ măsuri obligatorii:

  • nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea DSVSA Bacău în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei de supraveghere;
  • Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie imediat declarați la DSVSA Bacău, care procedează la investigațiile corespunzătoare;
  • Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți în cursul a cel puțin 30 de zile de la terminarea operațiunilor preliminare de curățare și de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție a exploatației infectate;
  • Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.
Pentru crescătorii de porcine din sistem gospodăresc se impun următoarelor reguli minime pentru a evita îmbolnăvirea suinelor:

NU CUMPĂRAȚI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAȚI (CU CROTALIE) ȘI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ ÎMPUTERNICIT, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

  • nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
  • creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
  • nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
  • nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu