vineri, 20 septembrie 2019

Tribunalul Bacău a pronunțat falimentul Rafo


  • se speră în continuare vânzarea integrală a rafinăriei

Intrarea în faliment a societății Rafo Onești a fost pronunțată joi, 19 septembrie, de Tribunalul Bacău. Hotărârea era așteptată după ce săptămâna trecută principalii creditori înscriși la masa credală a Rafo au cerut falimentul. Între ei s-au aflat fostul acționar majoritar – compania Petrochemical Holding, salariații și chiar instituția care a solicitat inițial intrarea în faliment, ANAF. Cu intrarea în faliment a fost de acord și Casa de Insolvență Transilvania (CITR) - lichidatorul judiciar al Rafo, după ce planul de redresare economică nu a dat rezultate timp 18 luni.

Falimentul survine la 11 ani de la oprirea activității în rafinăria oneșteană. Acum creditorii speră să recupereze măcar o parte din bani. „O astfel de speranță o au și foștii salariați” – spunea reprezentantul acestora, Ion Marian.
Pe de altă parte, la Rafo este așteptat în continuare un cumpărător pentru întreaga rafinărie, care se află în conservare. Unele surse vorbesc chiar de o astfel de intenție, după mai multe asemenea speranțe. Este vorba de un grup de firme Red Circle Investment din București, care a trimis scrisoare de intenție în acest sens și a achiziționat și un caiet de sarcini. Firma este controlată cu 90% din capital de Nisa EW Trans, care la rândul ei este deținută de societățile MTK Admin Imob SRL și Noble Brothers Holding SRL.
„Rafo Onești – a declarat după declararea falimentului pentru Agerpres Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR - are o valoare simbolică pentru piața locală și regională a prelucrării țițeiului și petrochimiei. Pentru români, este o companie cu valoare emoțională, pe care ne-o amintim cu toții cu nostalgie. Dincolo de aceasta, trebuie să fim realiști și să remarcăm că Rafo este un proiect complex, de nișă, cu Return on Investment pe termen lung și cu implicații pe mai multe ramuri. Achiziția Rafo ar fi însemnat doar un prim pas pe un drum cu potențial, compania necesitând apoi și investiții susținute atât în modernizarea infrastructurii rafinăriei, dezvoltarea echipei de specialiști, precum și în ceea ce privește asigurarea unei materii prime de calitate. Este nevoie de un investitor de forță și calibru, agil într-o piață incertă, un jucător cel mai probabil la nivel internațional”.
Ceea ce urmează imediat după declararea falimentului este reluarea procesului de inventariere și evaluare a rafinăriei, urmat de întocmirea unei noi strategii de valorificare, menită să acopere recuperarea creanțelor și cheltuielile de conservare.

Judecătorul sindic va stabili un termen până la care toți creditorii care au înregistrat creanțe după deschiderea procedurii de insolvență vor înregistra cereri de înscriere la masa credală.
„Și în această fază, intenția noastră va fi să valorificăm rafinăria ca ansamblu funcțional. De asemenea, suntem preocupați de conservarea activului, păstrându-l în stare corespunzătoare. În cazul în care nu vor exista investitori interesați pentru tot ansamblul, vom lua în considerare și vânzarea segmentată, pe procese tehnologice” – a spus și Vasile Pop, Country Sales Manager al CITR.

Un comentariu: