vineri, 20 septembrie 2019

Pesta Porcină Africană a făcut un pas peste granița județului Bacău


Confirmarea Pestei Porcine Africane (PPA) la porc domestic, în comuna Homocea, din județul Vrancea, plasează o parte din sudul teritoriului județului nostru în zona de supraveghere a focarului de boală – anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău. Sate din cinci comune băcăuane sunt deja sub restricții sanitare veterinare.

Localitățile care au intrat sub restricții privind circulația animalelor și persoanelor sunt în comunele Urechești (Slobozia), Tătărăști (Ungureni, Cornii de jos, Cornii de sus, Tătărăști), Huruiești (Prădaiș, Perchiu), Dealu Morii (Negulești) și Podu Turcului (Lehancea, Răcușana, Giurgioana).
DSVSA Bacău – precizează directorul executiv Niky Liviu Vrabie - a convocat membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) în scopul instituirii și aplicării unor măsuri pentru zona de supraveghere a focarului de boală:

·         recensământ al tuturor exploatațiilor de porcine care cuprinde și un examen clinic al celor aproximativ 433 porci crescuți în gospodăriile populației situate în  zona de restricții a județului Bacău;
·         efectuarea de controale în vederea depistării creșterii suinelor fără respectarea condițiilor sanitare veterinare la nivelul cantoanelor, stânelor și zonele limitrofe fondurilor de vânătoare;
·         în vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii, carne și produse din carne, se vor institui controale în trafic  și patrulări  pe drumurile naționale și județene în colaborare instituțională între Inspectoratul de Poliție județean, Inspectoratul județean de Jandarmi și DSVSA; toți porcii identificați în mijloace auto din trafic transportați fără respectarea restricțiilor sanitare veterinare vor fi CONFISCAȚI, EUTANASIAȚI ȘI ECARISAȚI ÎN CONDIȚIILE LEGII;
De asemenea, se desfășoară o campanie de conștientizare privind prevenirea răspândirii bolii precum și aducerea la cunoștința populației a măsurilor aprobate de CLCB prin:
-          instalarea semnelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecție și de supraveghere;
-          afișarea măsurilor de profilaxie nespecifică pentru prevenirea răspândirii bolii;

·         circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de DSVSA ș primării. Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de supraveghere și se îndreaptă spre un abator situat în respectiva zonă în vederea unei sacrificări imediate;
·         nici o altă specie de animale domestice nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea DSVSA și primării în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei;
·         camioanele și celelalte vehicule și echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd etc.) sunt curățate, dezinfectate dacă este necesar, dezinsectizate și tratate cât mai repede după contaminare. Niciun camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat;
·         toate mijloacele hipo, mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile din tarlale și deplasarea acestora dintr-o solă în alta, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator;
·         toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați autorităților competente (DSVSA Bacau si UAT-uri), care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic;
·         porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți în cursul a cel puțin 30 de zile de la terminarea operațiunilor preliminare de curățare și de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție a exploatației infectate;
·         materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci nu pot părăsi exploatațiile situate în interiorul zonei de supraveghere;
·         orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.

Pentru a preveni apariția PPA pe teritoriul județului Bacau DSVSA reinformează crescătorii de porcine din sistem gospodăresc cu privire la necesitatea respectării urmatoarelor reguli minime pentru a evita îmbolnavirea suinelor:

Ø  nu cumpărați purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
Ø  nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
Ø  creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
Ø  nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
Ø  SUBPRODUSELE ȘI LĂTURILE rezultate în urma preparării cărnii în gospodărie cresc pericolul transmiterii bolii prin utilizarea lor în hrana porcilor;
Ø  prin prepararea termică a cărnii în gospodărie, virusul PPA NU SE DISTRUGE;
Ø  carnea CONGELATĂ poate transmite boala ANI întregi;
Ø  SĂRAREA, AFUMAREA ȘI CONDIMENTAREA nu distrug virusul PPA;
Ø  CARNEA VÂNDUTĂ SAU DATĂ RUDELOR SAU PRIETENILOR TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITĂȚI;
Ø  se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea fondurilor de vânătoare precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți;
Ø  nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
Ø  nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Obligații la suspectarea unei boli infecțioase

1) Până la sosirea medicului veterinar oficial al DSVSA, persoanele fizice și juridice care dețin suinele suspecte au următoarele obligații:

a) să izoleze animalele bolnave sau suspecte de boală;
b) să păstreze cadavrele animalelor moarte, carnea ori produsele obținute prin tăierea de necesitate, fără a le înstrăina ori valorifica;
c) să nu permită circulația animalelor și a persoanelor în locurile presupuse a fi contaminate;
d) să păstreze furajele care au venit în contact cu animalele bolnave sau care sunt suspecte de contaminare, fără a le administra altor animale;
e) să păstreze izolate ustensilele de grajd, așternutul, mijloacele de transport folosite și orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu.

2) În cazul exploatațiilor de suine care aparțin regiilor autonome, societăților și asociațiilor agricole ori care se află sub controlul sanitar veterinar al serviciilor sanitare veterinare proprii din alte ministere decât Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, obligațiile privind aplicarea și respectarea acestor măsuri până la sosirea medicului veterinar revin conducerilor, respectiv comandanților acestor unități.
3) Administrația publică locală, imediat ce a fost anunțată despre apariția sau suspiciunea pestei porcine africane, este obligată să acorde orice fel de ajutor solicitat de CLCB și de autoritatea sanitară veterinară teritorială la combaterea bolii și la stingerea focarelor de boală.
Consiliile locale și primăriile sunt parteneri operaționali în răspunsul la focarele de boală, ca unități locale de sprijin. Ele joacă un rol cheie în întărirea și implementarea strategiilor de control al bolii și sunt implicate în accesul rapid la resursele locale. Ele joacă, de asemenea, un rol semnificativ în furnizarea de sprijin pentru educarea populației la nivel local.
În timpul unui focar, primăriile locale vor asista cu personal, vehicule, logistică și spații, la solicitarea CLCB. Nivelul asistenței va depinde de circumstanțele locale și de presiunile care pot apărea.
Sarcina primăriilor locale:
 - să colaboreze cu reprezentanți ai jandarmeriei la instalarea semnelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecție și de supraveghere și în jurul fermelor/curților unde boala a fost confirmată. Aceste semne se vor instala și pe drumurile ce delimitează granițele zonelor de protecție și de supraveghere.
- să participe la evaluarea animalelor, în vederea despăgubirii acestora;
- să acorde sprijin, în cazul neutralizării alternative a teritoriului, prin identificarea și punerea la dispoziție a terenurilor pentru incinerare/îngropare;
- să pună la dispoziție utilajele și să sprijine cu personal activitățile referitoare la încărcare, săpare, astupare etc. ce se pot ivi în activitatea de neutralizare alternativă;
- să colaboreze cu reprezentanți ai jandarmeriei în sprijinirea activităților de pază a obiectivelor, dacă este cazul.

Toți crescătorii de animale, persoane fizice sau juridice precum și reprezentanții Fondurilor de vânătoare de pe teritoriul județului au obligația de a notifica orice suspiciune de boală sau mortalitate la porcine către DSVSA Bacău la TEL VERDE 0800800096 sau tel. 0234586233 / fax: 0234586372, email: office-bacau@ansvsa.ro
Apariția sau suspectarea PPA, precum și cazurile de tăiere de urgență sau în caz de animale moarte se anunță imediat la DSVSA Bacău, precum și la primăriile din localități.
PPA nu afectează oamenii. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are însă impact la nivel economic și social.

Un comentariu: