Confirmarea
Pestei Porcine Africane (PPA) la porc domestic, în comuna Homocea, din județul
Vrancea, plasează
o parte din sudul teritoriului județului nostru în zona de supraveghere a
focarului de boală – anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța
Alimentelor (DSVSA) Bacău. Sate din cinci comune băcăuane sunt deja sub restricții
sanitare veterinare.
Localitățile
care au intrat sub restricții privind circulația animalelor și persoanelor sunt
în comunele Urechești (Slobozia), Tătărăști (Ungureni, Cornii de jos, Cornii
de sus, Tătărăști), Huruiești (Prădaiș, Perchiu), Dealu Morii (Negulești) și
Podu Turcului (Lehancea, Răcușana, Giurgioana).
DSVSA Bacău –
precizează directorul executiv Niky Liviu Vrabie - a convocat membrii Centrului
Local de Combatere a Bolilor (CLCB) în scopul instituirii și aplicării unor măsuri pentru zona de supraveghere a
focarului de boală:
·
recensământ
al tuturor exploatațiilor de porcine care cuprinde și un examen clinic al
celor aproximativ 433 porci crescuți în gospodăriile populației situate în zona de restricții a județului Bacău;
·
efectuarea de controale în vederea depistării creșterii suinelor fără
respectarea condițiilor sanitare veterinare la nivelul cantoanelor, stânelor și
zonele limitrofe fondurilor de vânătoare;
·
în vederea
descurajării comerțului ilicit cu porci vii, carne și produse din carne, se
vor institui controale în trafic și
patrulări pe drumurile naționale și județene
în colaborare instituțională între Inspectoratul de Poliție județean,
Inspectoratul județean de Jandarmi și DSVSA; toți porcii identificați în
mijloace auto din trafic transportați fără respectarea restricțiilor sanitare
veterinare vor fi CONFISCAȚI, EUTANASIAȚI ȘI ECARISAȚI ÎN CONDIȚIILE LEGII;
De asemenea,
se desfășoară o campanie de conștientizare privind prevenirea răspândirii bolii
precum și aducerea la cunoștința populației a măsurilor aprobate de CLCB prin:
-
instalarea
semnelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecție și
de supraveghere;
-
afișarea
măsurilor de profilaxie nespecifică pentru prevenirea răspândirii bolii;
·
circulația și transportul porcilor
pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire
a exploatațiilor, sunt interzise, cu
excepția aprobării de DSVSA ș primării. Această interdicție nu trebuie să se
aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară fără descărcare sau
oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de
supraveghere și se îndreaptă spre un abator situat în respectiva zonă în
vederea unei sacrificări imediate;
·
nici o altă specie de animale domestice nu poate pătrunde sau ieși din
exploatație fără autorizarea DSVSA și primării în următoarele șapte zile de la
stabilirea zonei;
·
camioanele și
celelalte vehicule și echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al
altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum
carcasele, furajele, gunoiul de grajd etc.) sunt curățate, dezinfectate dacă
este necesar, dezinsectizate și tratate cât mai repede după contaminare. Niciun
camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi
zona fără a fi curățat și dezinfectat;
·
toate mijloacele hipo, mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile
din tarlale și deplasarea acestora dintr-o solă în alta, vor fi dezinfectate de
către proprietar/utilizator;
·
toți porcii morți sau bolnavi
dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați autorităților competente (DSVSA Bacau si UAT-uri), care
procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile
stabilite în manualul de diagnostic;
·
porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți în cursul a cel puțin
30 de zile de la terminarea operațiunilor preliminare de curățare și de
dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție a exploatației infectate;
·
materialul
seminal, ovulele sau embrionii de porci nu pot părăsi exploatațiile situate în
interiorul zonei de supraveghere;
·
orice persoană
care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile
de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului
pestei porcine africane.
Pentru a
preveni apariția PPA pe teritoriul județului Bacau DSVSA reinformează crescătorii de porcine din sistem gospodăresc cu privire la necesitatea respectării
urmatoarelor reguli minime pentru a evita îmbolnavirea suinelor:
Ø
nu cumpărați purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi
identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate
eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
Ø nu intrați în adăposturile unde creșteți
porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat
chiar ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost să puneți o tăviță cu paie
îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
Ø creșteți porcii doar în spații îngrădite,
fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră,
cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
Ø nu hrăniți animalele cu resturi
alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie;
dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu
dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
Ø SUBPRODUSELE ȘI LĂTURILE rezultate
în urma preparării cărnii în gospodărie cresc pericolul transmiterii bolii prin
utilizarea lor în hrana porcilor;
Ø prin prepararea termică a cărnii în
gospodărie, virusul PPA NU SE DISTRUGE;
Ø carnea CONGELATĂ poate transmite
boala ANI întregi;
Ø SĂRAREA, AFUMAREA ȘI CONDIMENTAREA
nu distrug virusul PPA;
Ø CARNEA VÂNDUTĂ SAU DATĂ RUDELOR SAU
PRIETENILOR TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITĂȚI;
Ø se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea
fondurilor de vânătoare precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza
acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți;
Ø nu scoateți scroafele/vierii din
exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
Ø nu folosiți în hrana animalelor
iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu
porci mistreți bolnavi.
Obligații la suspectarea unei boli infecțioase
1) Până la sosirea medicului veterinar oficial al DSVSA, persoanele
fizice și juridice care dețin suinele suspecte au următoarele obligații:
a) să izoleze animalele bolnave sau suspecte de boală;
b) să păstreze cadavrele animalelor moarte, carnea ori
produsele obținute prin tăierea de necesitate, fără a le înstrăina ori
valorifica;
c) să nu permită circulația animalelor și a persoanelor în
locurile presupuse a fi contaminate;
d) să păstreze furajele care au venit în contact cu
animalele bolnave sau care sunt suspecte de contaminare, fără a le administra
altor animale;
e) să păstreze izolate ustensilele de grajd, așternutul,
mijloacele de transport folosite și orice alte obiecte care pot fi purtătoare
de contagiu.
2) În cazul exploatațiilor de suine care aparțin regiilor
autonome, societăților și asociațiilor agricole ori care se află sub controlul
sanitar veterinar al serviciilor sanitare veterinare proprii din alte ministere
decât Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța
Alimentelor, obligațiile privind aplicarea și respectarea acestor măsuri până
la sosirea medicului veterinar revin conducerilor, respectiv comandanților acestor
unități.
3) Administrația publică locală, imediat ce a fost
anunțată despre apariția sau suspiciunea pestei porcine africane, este obligată
să acorde orice fel de ajutor solicitat de CLCB și de autoritatea sanitară
veterinară teritorială la combaterea bolii și la stingerea focarelor de boală.
Consiliile locale și primăriile sunt parteneri operaționali
în răspunsul la focarele de boală, ca unități locale de sprijin. Ele joacă un
rol cheie în întărirea și implementarea strategiilor de control al bolii și
sunt implicate în accesul rapid la resursele locale. Ele joacă, de asemenea, un
rol semnificativ în furnizarea de sprijin pentru educarea populației la nivel
local.
În timpul unui focar, primăriile locale vor asista cu
personal, vehicule, logistică și spații, la solicitarea CLCB. Nivelul asistenței
va depinde de circumstanțele locale și de presiunile care pot apărea.
Sarcina primăriilor locale:
- să colaboreze cu
reprezentanți ai jandarmeriei la instalarea semnelor și panourilor de
avertizare pe căile de acces din zonele de protecție și de supraveghere și în
jurul fermelor/curților unde boala a fost confirmată. Aceste semne se vor
instala și pe drumurile ce delimitează granițele zonelor de protecție și de
supraveghere.
- să participe la evaluarea animalelor, în vederea
despăgubirii acestora;
- să acorde sprijin, în cazul neutralizării alternative a
teritoriului, prin identificarea și punerea la dispoziție a terenurilor pentru
incinerare/îngropare;
- să pună la dispoziție utilajele și să sprijine cu personal
activitățile referitoare la încărcare, săpare, astupare etc. ce se pot ivi în
activitatea de neutralizare alternativă;
- să colaboreze cu reprezentanți ai jandarmeriei în sprijinirea
activităților de pază a obiectivelor, dacă este cazul.
Toți crescătorii de animale,
persoane fizice sau juridice precum și reprezentanții Fondurilor de vânătoare
de pe teritoriul județului au obligația de a notifica orice suspiciune de boală
sau mortalitate la porcine către DSVSA Bacău la TEL VERDE 0800800096 sau tel.
0234586233 / fax: 0234586372, email: office-bacau@ansvsa.ro
Apariția sau suspectarea PPA, precum și cazurile de tăiere
de urgență sau în caz de animale moarte se anunță imediat la DSVSA Bacău,
precum și la primăriile din localități.
PPA nu
afectează oamenii. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru
oameni, acest virus are însă impact la nivel economic și social.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere