luni, 30 septembrie 2019

Inaugurarea Ansamblului monumental de pe Dealul Coșna




Ansamblul monumental comemorativ de pe Dealul Coșna, dedicat eroilor din Primul Război Mondial, va fi inaugurat sâmbătă, 5 octombrie, cu un ceremonial militar și religios. Proiectul aparține Asociației Prospectorii Istoriei (API), din Comănești, și Asociației „Regimentul 15 Infanterie” (ARI). Un sprijin important pentru realizare a venit de la Primăria Pârgărești, de la Filiala din Iași a Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” și de la Statul Major al Apărării.

Manifestările vor începe de la ora 11,00 și vor fi precedate de citirea
Listei cu numele eroilor căzuți în Războiul de Întregire Națională pe Dealul Coșna și în zona de luptă adiacentă. De asemenea, vor fi interpretate cântece patriotice și va rula un film documentar pus la dispoziție de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.
Plutoanele de militari vor prezentarea onorul și vor da raportul reprezentantului Statului Major al Apărării, iar Imnul Național al României va fi intonat de Corul ,,Glasul Bucovinei” al Școlii de Subofițeri de Jandarmi ,,Petru Rareș” din Fălticeni, împreună cu Fanfara militară a Garnizoanei Bacău.

Prezentarea scopului manifestării și a semnificației Ansamblul monumental va fi făcută de Ion Luncanu, directorul executiv al API, și de președintele ARI, după care va fi dezvelit monumentul și va avea loc serviciul religios de comemorare a eroilor români și francezi căzuți în Marele Război pe Dealul Coșna și în zona de luptă adiacentă.
La acest eveniment vor transmite mesaje președintele API, ing. Florin Boșoteanu, inițiatorul proiectului, primarul Comunei Pârgărești, Victoria Iulișca, comandantul Școlii de Subofițeri de Jandarmi ,,Petru Rareș”, col. Ionel Postelnicu, reprezentantul descendenților locotenentului francez Paul Edouard Berge, căzut la datorie pe Dealul Coșna în fruntea Regimentului 16 Infanterie ,,Suceava”, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și reprezentantul Statului Major al Apărării.
La monument vor fi depuse coroane și jerbe de flori și vor fi înmânate diplome de merit și diplome de onoare.
După defilarea structurilor militare prezente, va fi reconstituit un moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizat de Asociația „Tradiții Militare” din Bacău și de Asociația „Deutsches Freikorps”.
La locul evenimentului vor fi expoziții cu tematică militară, organizate de API și ARI cu tema ,,Secvențe ale participării ostașilor români în Războiul de Întregire Națională. Imagini, documente, obiecte militare găsite pe câmpul de luptă în zona Dealului Coșna”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu