joi, 29 august 2019

Începe montajul Ansamblului monumental de pe Dealul Coșna


Montajul elementelor Ansamblului monumental dedicat eroilor din Primul Război Mondial de pe Dealul Coșna (comuna Pârgărești) va începe miercuri, 4 septembrie. Proiectul aparține Asociației Prospectorii Istoriei (API), din Comănești, și Asociației „Regimentul 15 Infanterie”. Un sprijin important pentru realizarea proiectului vine de la Primăria Pârgărești, dar și de la Filiala din Iași a Muzeului Militar „Regele Ferdinand I”. Inaugurarea ansamblului monumental este programată pentru ziua de 5 octombrie.

Florin Boșoteanu
„O veste bună – ne-a declarat Florin Boșoteanu, președintele API -este că vom avea sprijin instituțional în organizarea și desfășurarea manifestărilor inaugurale, prin structurile subordonate, și de la Statul Major al Apărării”. Astfel, Brigada 61 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc va organiza ceremonialul militar și va veni la eveniment cu un pluton de militari. Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” din Iași (continuatoare a tradițiilor Regimentului 15 Infanterie care a dus lupte grele în zonele Cireșoaia și Coșna) vine cu un pluton de militari. La eveniment va mai veni și Muzica Militară a Garnizoanei Bacău. Vor fi prezenți și reprezentanți de rang înalt din Statul Major al Apărării și din Statul Major al Forțelor Terestre.
De asemenea, vor fi trimise invitații reprezentanților diplomatici ai  Franței în România pentru a participa la manifestare, pentru că una dintre crucile Ansamblului monumental este dedicată eroului francez lt. Paul Edouard Bergé, căzut la datorie tot pe Dealul Coșna.
La inaugurare mai sunt așteptați oficialitățile județului Bacău și militari și jandarmi din Școala de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, structură care funcționează, în prezent, în cazarma fostului Regiment 16 Infanterie „Suceava”, la care lt. Paul Edouard Bergé a fost atașat, în 1917, în calitate de instructor din partea Misiunii Militare franceze.
De asemenea, și-au anunțat prezența și descendenții locotenentului francez, dar și un grup de jurnaliști fin Franța.

Sponsorizare și voluntariat

Elementele componente ale Ansamblului monumental – spune Florin Boșoteanu – sunt realizate în proporție de 80%. „Cu donațiile e mai greu – a precizat președintele API. Avem nevoie de aproape 10.000 de euro în total, iar până acum avem în jur de 2.000. Dar mai sunt promisiuni, unele de la firme importante, precum Aerostar și Dedeman, din Bacău. Tot ce avem, la această oră, este de la persoane fizice și din fondurile proprii. O firmă execută unele lucrări ca sponsorizare în proiect, iar Asociația «Neamunit» execută cele două catarge ale amplasamentului”.
Pentru donații, conturile bancare ale API sunt RO08BTRLRONCRT0383625201 (RON) și
RO55BTRLEURCRT0383625201 (EUR), (ASOCIAȚIA PROSPECTORII ISTORIEI, Banca Transilvania, agenția Comănești). La depunere trebuie specificat motivul tranzacției: „Realizare monumente Coșna”.
Montajul Ansamblului presupune, însă, și un anumit volum de muncă. Celor două asociații nu le-ar strica un ajutor al celor cu spirit de voluntar, care pot lua legătura, în acest sens, cu inginerul Florin Boșoteanu pe adresa de mail pratmin@yahoo.com sau prin telefonul 0747776144.
Asupra acestui eveniment vom reveni cu amănunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu