joi, 9 mai 2019

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare sărbătorită în Bacău


Agenția pentru Protecția Mediului din Bacău (APM) sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, celebrată pe 11 mai, printr-o campanie de conștientizare privind protejarea păsărilor migratoare și a habitatelor acestora.

Sunt organizate, până pe 15 mai, în școlile din județ seminarii și va fi prezentat filmul „Lunca Siretului Mijlociu”. Școlile implicate sunt Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”, Liceul cu Program Sportiv, Școala Gimnazială „Octavian Voicu”, Eco-Liceul Teoretic „Henri Coandă” și  Școala Gimnazială „Miron Costin” din Bacău și Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu” din Onești.
Tema sub care se sărbătorește în acest an Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, Protejați păsările. Fiți soluția împotriva poluării cu plastic”, aduce în atenție impactul negativ al poluării naturii obiecte din material plastic asupra păsărilor migratoare și a habitatelor acestora.

O lume ambalată în plastic

Cu o producție mondială anuală de peste 300 de milioane de tone, plasticul este unul dintre cele mai răspândite materiale utilizate la scară planetară. Ce scapă adesea din atenție este că plasticul se folosește pentru scopul principal doar un timp limitat, însă prezența lui în mediu afectează ciclul de viață între 20 și 500 de ani. Ușoare și proiectate să reziste, obiectele din plastic lăsate în mediu sunt ușor transportate în ecosisteme cu ajutorul forțelor naturii, cauzând amenințări serioase asupra păsărilor migratoare de pe întregul Glob. Cca. 8 milioane tone de deșeuri din plastic ajung anual în oceanul planetar. Plasticul nu se dizolva pur si simplu. Se sparge în mici bucăți sub efectul apei, luminii solare și a vântului, conducând adesea la moarte prin ingestie sau încâlcire.
Aripile nu ajută păsările sa scape de amenințarea plasticului. Anual, cca. 1 milion de păsări marine mor din cauza lui, iar tendința este în creștere. În numai 20 de ani, în perioada 1960 – 1980, numărul de păsări descoperite cu stomacul umplut cu plastic a crescut de la 5 la 80%. Studiile efectuate arată ca proiectele locale de gestionare corectă a deșeurilor de plastic conduc la rezultate evidente în scurt timp. De aceea, bunul-simț și conștientizarea pot da o lovitură serioasă mareei uriașe a plasticului.

Sute de specii de păsări protejate în Bacău

În județul Bacău sunt inventariate 220 de specii de păsări protejate de interes comunitar și național. Lunca Siretului Mijlociu, Lunca Bistriței precum și lacurile de pe cursul acestui râu reprezintă un important culoar de migrație a păsărilor, împreună cu zonele din județ declarate arii protejate situri Natura 2000 pentru protecția păsărilor și habitatelor. În aceste arii protejate, cu o suprafață de 45.179 ha, sunt supuse unui regim de protecție cca. 174 de specii de păsări de interes comunitar menționate în Directiva „Păsări” a Uniunii Europene, din care jumătate sunt specii migratoare (barza albă, lebăda de iarnă, egreta, ciocârlia, stârcul, țigănușul, eretele, codalbul etc). Conform prevederilor legale, pentru protejarea tuturor speciilor de păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulților, culesul ouălor, deteriorarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire și maturizare a puilor și, deținerea de exemplare dintre cele interzise la vânat

„Comunitățile trebuie să ia măsuri urgente pentru a minimiza impactul negativ al poluării cu plastic asupra păsărilor migratoare. Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare oferă șansa unică de unire a eforturilor îndreptate împotriva problemei poluării cu plastic și de a evidenția efectele ei negative asupra acestor specii. Trebuie să ne unim glasurile în lupta împotriva impactului produs de plastic asupra păsărilor migratoare și a habitatelor lor.”
Petrică Ilieș, directorul executiv al APM Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu