vineri, 10 mai 2019

105 ani de la nașterea Aurorei Gruescu


Sâmbătă, 11 mai, se împlinesc 105 ani de la nașterea primei femei inginer silvicultor din România, Aurora Gruescu, născută la 11 mai 1914 în comuna Oituz.

Numele său a intrat și în Guiness Book și este legat de primul plan de împădurire națională, fixat la suprafața de 100.000 ha.
Aurora Gruescu s-a născut în familia învățătorului Chiriac Dragomir. În 1933 a fost admisă la Facultatea de Silvicultură, care pe atunci aparținea Politehnicii. Era singura persoană de sex feminin studentă la acea facultate, alături de 130 de băieţi. A stârnit, astfel, admirația, dar și controverse, mai ales că cei din jur o îndemnau să renunțe. Într-o perioadă marcată de prejudecăți misogine, o astfel de carieră era considerată tipic bărbătească. De aceeași desconsiderare a avut parte și în timpul regimului comunist, când a fost expropriată, fiind considerată „dușman al poporului”. A fost, însă, și decorată, apreciată și lăudată.
A practicat meseria din 1938 până în 1973, când s-a pensionat. A condus lucrările de combatere avio-chimică a dăunătorilor din pădurile infestate din jurul Capitalei, a făcut inovații legate de lucrările de mecanizare în combaterea dăunătorilor și a publicat în acest sens mai multe articole în „Revista Pădurilor”.
A fost membru de onoare al Societății „Progresul Silvic”, filiala Prahova, membru de onoare al Asociației Generale a Inginerilor din România, al Ministerului Apei, Pădurilor și Protecției Mediului și a fost nominalizată de «The American Biographical Institute» pentru titlul de personalitate a anului 1997. A obținut Medalia de Argint la Expoziția filatelică binațională România-Israel.
„Aurora Gruescu a fost cea care a deschis și altor femei drumul în silvicultură – spunea Alexandru Beldie, primul doctor în silvicultură din România. Dar nu numai atât, a fost, ca inginer silvic, un specialist foarte bun. A făcut lucruri bune și și-a lăsat astfel amprenta peste tot pe unde a trecut”.
A trecut la Cele Veșnice în anul 2005.

Un comentariu: