marți, 7 mai 2019

Evenimentele istorice ale zilei de 9 Mai evocate în Bacău


Militarii Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) „Mr. Constantin Ene” și Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor au marcat și au evocat, marți, 7 mai, evenimentele pe care le sărbătorim în fiecare an pe 9 mai – Ziua Independenței de Stat a României (dobândită după Războiul de Independență din 1877-1878), Ziua victoriei asupra Armatei germane în cel de Al Doilea Război mondial (9 Mai 1945) și Ziua Europei.

Evenimentul a avut loc la statuia Mr. Constantin Ene din Parcul Trandafirilor din Bacău, erou băcăuan martir al Războiului de Independență, unde au fost prezenți și numeroși elevi ai Colegiului Național Ferdinand I, care au arborat stegulețe tricolore.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat al României, interpretat de Muzica militară a Garnizoanei Bacău, și onorul dat de Garda de onoare a unității IJSU, după care a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Eroii Neamului, dintre care circa 200 de băcăuani au căzut la datorie în Războiul de Independență.
Despre semnificația zilei de 9 Mai 1877 și dobândirea independenței de stat a României a vorbit celor prezenți istoricul Vilică Munteanu, iar despre semnificația zilei de 9 Mai 1945 a vorbit col. Ovidiu Cărășel, locțiitorul comandantului IJSU Bacău.
„De ce suntem noi, băcăuanii, mândri de aceste evenimente din viața națiunii române? – a spus col. (r) Paul Valerian Timofte, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor și al Filialei Bacău a Asociației Veteranilor de Război. Pentru că primii eroi români căzuți în Războiul de Independență și Al Doilea Război Mondial au fost băcăuani. Primul erou căzut în 1877 a fost un soldat din satul Osebiți-Luizi Călugăra, Andrei Lupu, iar primul erou căzut în A Doua Conflagrație Mondială a fost tot un soldat băcăuan, Ioan Boroș. Ei și-au dat viața pentru neam și țară”.
La statuia Mr. Constantin Ene au fost depuse, la final, coroane de flori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu