luni, 1 aprilie 2019

S-au reluat lucrările la Insula de Agrement


  • a început decolmatarea albiei lacului, dar din această săptămână începe și organizarea de șantier pe insulă
  • decolmatarea va dura circa trei luni, iar amenajarea insulei ar putea fi gata până la 1 septembrie


Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, senatorul Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, subprefectul Valentin Ivancea și primarul Cosmin Necula au descins, luni dimineața, 1 aprilie, pe șantierul Insulei de Agrement din Bacău. Oficialii au marcat momentul reluării lucrărilor la acest obiectiv turistic, abandonate de circa trei ani.

Pentru acest obiectiv, acum șapte ani a început aplicarea unui proiect de reabilitare și modernizare în valoare de peste 52 de milioane de lei, din care contribuția Uniunii Europene era de aproape 16,6 milioane. Proiectul, care a primit un termen de finalizare prelungit până la finalul anului trecut, a înghețat între timp. Insula de agrement a devenit, practic, o junglă urbană, iar în albia secată a lacului a crescut o pădure deasă de arbori tineri și mult păpuriș.
Anul trecut, la Insula de Agrement au venit și Corina Crețu, comisar european pentru Dezvoltare, și Viorica Dăncilă, premierul României, dar și Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor. Oficialii băcăuani care i-au primit au promis că lucrările vor fi gata la final de an. Însă firmele care s-au angajat să lucreze și factorii responsabili nu s-au ținut de cuvânt. „La licitația organizată în iulie 2018 – a explicat, luni, senatorul Dragoș Benea -, pentru asemenea lucrare nu s-a prezentat nimeni. Noua conducere a Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret a grăbit însă lucrurile în vară, noua documentație de licitație a fost gata la finalul lunii noiembrie, iar astăzi avem dat ordinul de începere a lucrărilor”.

„Jungla urbană” de la Insulă cade sub dinții drujbelor

Luni, de la prima oră a zilei, în albia lacului de agrement foiau o mulțime de oameni și mașini. Drujbele tăiau harnic arborii tineri, escavatoarele săpau zona care a rămas nedecolmatată, iar un buldozer nivela suprafața lucrată.
Lucrarea de decolmatare a fost încredințată unui consorțiu de firme sub comanda companiei Aqua Park, din Roznov, iar din această săptămână – a anunțat primarul Cosmin Necula - Societatea de Servicii Publice a Municipiului Bacău va începe organizarea de șantier pe insulă.
„Ceea ce se vede acum pe albia nedecolmatată a lacului – a spus directorul ABA Siret, Mihail Popescu – este vegetația crescută firesc într-un sol fertil, lăsat abandonat. Important este că am semnat deja contractul pentru lucrările de decolmatare, care vor fi gata la timp”. Tot pământul excavat va fi transportat în zone apropiate șantierului, unde se pretează depozitarea lui.

„Ce nu s-a realizat în cinci ani, se va face în următoarele două-trei luni pe Insulă. Această junglă urbană este compusă din două piese: lacul de agrement, acum în decolmatare, și insula de agrement propriu-zisă, lucrare moștenită de noi într-o situație contractuală și financiară complicată. Băcăuanii știu bine că aici, la această lucrare a fost un loc de pelerinaj al multor politicieni. Dar, trebuie să știți că noi, acum, suntem oameni de cuvânt. Și sper ca la 1 septembrie ambele lucrări să fie gata.”
Dragoș Benea, senator de Bacău

„Ceea ce vedem astăzi la Insula de Agrement este un peisaj schimbat. Investiția începe să se concretizeze. Valoarea acesteia este de 14,1 milioane de lei, din care au mai rămas de executat lucrări în valoare de 8,4 milioane de lei, bani deja asigurați prin bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor. Aproximativ 235.000 mc de material aluvionar mai trebuie îndepărtați, din 460.000 mc în total. În cursul acestei săptămâni, solicit din partea ABA Siret asigurări că aici constructorul va încheia la timp investiția în derulare.”
Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor

„Cele două proiecte în lucru, decolmatarea și modernizarea insulei de agrement, sunt complementare. Acum putem discuta de un orizont de timp clar în care băcăuanii se vor putea bucura de acest obiectiv de agrement. Până acum proiectul a fost pavat doar cu intenții bune, dar a ajuns în etapa în care au fost depășite toate impedimentele. Suntem pregătiți pentru lucrări care să se efectueze cât mai repede și sperăm ca în această vară băcăuanii să beneficieze de insula de agrement.”
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu