duminică, 31 martie 2019

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est împlinește 20 de ani

Sediul central al ADR Nord-Est - Piatra Neamț

Organismul responsabil pentru elaborarea și implementarea politicilor de dezvoltare regională în Regiunea Nord-Est împlinește luni, 1 aprilie, 20 de ani. Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est a fost înființată pe 1 aprilie 1999 și este o organizație non-guvernamentală, non-profit, de utilitate publică, din anul 2007 Organism Intermediar (OI) pentru aplicarea Programului Operațional Regional – Regio. Sub jurisdicția ei sunt județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
Agenția are rol executiv în dezvoltarea regională, rolul decizional revenind Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Prima analiză socio-economică a Regiunii Nord-Est a fost elaborată în luna mai 1999 și a stabilit domeniile de intervenție strategică pentru perioada 2000-2002. Atunci a fost lansată și prima schemă de finanțare nerambursabilă - Programul PHARE CES 1998, cu un buget total de 2,8 milioane de euro.
Organizarea, obiectivele și activitatea ADR Nord-Est, în cele două decenii, a evoluat. A crescut numărul de parteneriate în țară și peste hotare, iar agenția participă și în numeroase proiecte europene. Din anul 2008, a fost înființat și Centrul Europe Direct Nord-Est, în anul 2010 a devenit operațional și Biroul ADR Nord-Est de la Bruxelles, iar din 2015 agenția este punct local de contact în rețeaua Enterprise Europe..
În prezent este implementat Programul Regio 2014-2020, în care sunt depuse aproape 1.300 de proiecte, dar agenția este OI și pentru POS CCE – Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. De asemenea, monitorizează anual și Planul de Dezvoltare Regională Nord-Est 2014-2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu