luni, 25 martie 2019

Activitatea Filialei ziariștilor băcăuani apreciată la Adunarea generală a UZPR


Activitatea Filialei „Marius Mircu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a fost evidențiată și apreciată la Adunarea generală a acestei organizații, care a avut loc la București în ultima zi a săptămânii abia încheiate. Filiala a fost reprezentată la eveniment de președintele ei, Cornel Cepariu, și de jurnaliștii Petru Done și Dorin Dodiță.

„Filiala Bacău a UZPR – a spus în cuvântul său Cornel Cepariu - a fost înființată acum un an și jumătate, pentru că jurnalism de calitate se face și în Capitală, dar și în Provincie, unde există o dorință enormă și un potențial deosebit de a fi profesată o asemenea meserie. Cei 41 de membri ai ei au aderat la organizație pentru că au simțit că aceasta îi poate reprezenta”. Au fost amintite acțiunile organizate direct sau în parteneriat la care au participat membrii filialei, dar și publicațiile editate, precum Almanahul ziariștilor profesioniști edițiile 2018 și 2019, Almanahul Sport 2018 și 2019, revista Sportul băcăuan și revista Context, la care colaborează și nume mari ale mediului academic, jurnalistic și politic. Cornel Cepariu a propus adunării acțiuni pentru a atrage mai mult tinerii către profesia de jurnalist. „E nevoie de o formă de pregătire practică a tinerilor, pentru că sunt mulți cu talent și dorință, dar nu au unde să practice meseria – a opinat președintele băcăuan. Mai propunem să existe și în uniunea noastră o organizație profesională, ca în alte domenii, care să ateste profesional jurnaliștii. Astăzi în țara noastră se face presă parcă tot mai greu, dar se face și trebuie să-i felicităm pe cei care o fac”.
Cornel Cepariu, la microfonul Adunării generale
Adunarea UZPR a fost prima după reintrarea în drepturi depline a conducerii legitime a acesteia odată cu clarificarea în justiție a tuturor aspectelor legate de acțiunile împotriva Uniunii inițiate de unii dintre foștii ei membri. Raportul pe anul 2018 prezentat de președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a și început cu reliefarea acestei situații. A fost prezentată și situația actuală a dosarelor de atestare profesională, dar și activitatea de tradiție a Uniunii cu Seratele „Eminescu, jurnalistul” și Teatrul NostruM, cu publicațiile „Revista UZP”, „Cronica timpului” și ziarul „Certitudinea”, precum și festivitățile la Centenarul Uniunii și cele de Ziua Ziaristului Român, Premiile Eminescu și nenumăratele parteneriate realizate cu instituții de cultură și academice.
Dezbaterile care au urmat au subliniat deseori importanța de a se face mai mult, inclusiv în presă, împotriva acțiunilor în care este atacată identitatea noastră națională.
Programul pe acest an al UZPR, aprobat de Adunarea generală, vizează continuarea inițiativelor din 2018 și noi acțiuni dedicate unor evenimente importante din viața poporului român, dar și a Uniunii. Au fost adoptate, de asemenea, și îmbunătățirile aduse Statului UZPR.

Doru Dinu Glăvan (al doilea din stânga), în prezidiul
„Filialele UZPR sunt tot mai omogene și au derulat deseori, cu entuziasm și preocupare statornică, activități proprii sau prin parteneriate, pentru promovarea valorilor culturale, turistice, economice și publicistice ale vremurilor trecute și prezente. Adresez membrilor noștri îndemnul de a lucra împreună la proiectele pe care le poate lansa UZPR la începutul celui de al doilea său veac de existență.”
Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR

Un comentariu: