vineri, 22 februarie 2019

Focar de Pestă Porcină Africană și la Onești


Joi, 21 februarie, a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la șase porci domestici morți, dintr-un efectiv de 50 de capete de suine în gospodăria unui proprietar din Onești. Diagnosticul a fost stabilit de IDSA - Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

Pe probele analizate de laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău serviciile veterinare au intervenit de urgență.
„Gospodăria afectată – spune directorul executiv al DSVSA, Niky Liviu Vrabie - a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea se procedează la uciderea preventivă a efectivului de porci rămas în exploatație, la ecarisarea cadavrelor și dezinfecția în focar, in conformitate cu Ordinul emis de președintele Unității Locale de Decizie de joi 21.02.2019.
DSVSA și instituțiile cu atribuții din Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) aplică prioritar Programul de măsuri aprobat și impus în zonele de restricție:

1.    ZONA DE PROTECTIE: o parte a localității Onești, pe o rază de 3 km în jurul exploatației infectate, în Slobozia, cătunul Belci și perimetrul cuprins între străzile Calea Bacăului, Calea Mărășești monumentul DADA, gară, strada Avântului, cătunul Ciortea de sus din satul Brătila - comuna Helegiu;

2.    ZONA DE SUPRAVEGHERE, pe o rază de 10 km în jurul exploatației infectate, în care este inclusă și zona de protecție și cuprinde localitățile: Brătești, Bârsănești, Caraclău din comuna Bârsănești; Brătila, Deleni, Drăgugești, Helegiu din comuna Helegiu; Temelia, Păltinata, Motocești din comuna Gura Văii; Borzești, Onești; Răcăuți, Buciumi din comuna Buciumi; Gutinaș, Rădeana din comuna Ștefan cel Mare; Cașin din comuna Cașin; Filipești, Bogdănești din comuna Bogdănești;  Pârgărești, Pârăul Boghii din comuna Pârgărești; Tuta, Viișoara, Târgu Trotuș din comuna Târgu Trotuș.

Măsuri în zonele de protecție și de supraveghere

·        Campanie de conștientizare a cetățenilor, prin instalarea semnelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecție. Aceste semne se vor instala și pe drumurile ce delimitează granițele zonelor de protecție și de supraveghere. În toate locurile de mare vizibilitate din localitățile cu restricții, vor fi amplasate afișe cu reguli simple și clare pe care toți crescătorii de suine au obligația să le respecte pentru a preveni răspândirea bolii;
·         Recensământul tuturor exploatațiilor care vor fi vizitate de un medic veterinar oficial într-un termen de cel mult șapte zile, în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor și a unui control al registrului și al mărcilor de identificare a porcilor;
·         Amplasarea de dezinfectoare rutiere pe DN11 ;
·         Prin grija autorității publice locale, la intrările si ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci din perimetrul stabilit de DSVSA Bacău, în jurul focarului, se vor instala dezinfectoare individuale, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentului plan de măsuri ;
·         În vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii, carne și produse din carne se fac controale în trafic în zonele de restricție ;
·         Se interzice circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, cu documente legale;
·         În zonele în care s-a identificat PPA la porcul domestic, în Fondul de vânătoare de pe raza UAT se începe vânătoarea intensivă, până la reducerea efectivelor de mistreți la limita cotelor optime

Filtru rutier în zona Oituz
Ce reguli trebuie să respecte crescătorii de porci

·         NU CUMPĂRAȚI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAȚI (CU CROTALIE) ȘI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!
Ø  Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de PPA și ridicarea măsurilor de restricții
Ø  Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului PPA
Ø  Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta, fără autorizarea DSVSA
Ø  Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, de microclimat și bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci mistreți;
Ø  Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți;
Ø  Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie imediat declarați medicului veterinar și la DSVSA, care procedează la investigațiile corespunzătoare, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic;
Ø  colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice si recoltarea probelor pentru examene de laborator;
Ø  nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
Ø  nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
Ø  Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcilor fără avizul DSVSA (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar, pentru efectuarea examenului ante și post mortem. În cazul în care porcii trebuie sacrificați sau uciși, să se preleveze un număr suficient de probe de la animale, în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a confirma sau infirma prezența virusului pestei porcine africane în aceste exploatații)
Ø  Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din tăierea porcilor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat);
CARNEA VÂNDUTĂ, DATĂ RUDELOR SAU PRIETENILOR TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITĂȚI
Nerespectarea acestor măsuri poate atrage sancțiuni contravenționale sau penale după caz.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu