Joi, 21
februarie, a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la șase
porci domestici morți, dintr-un efectiv de 50 de capete de suine în gospodăria
unui proprietar din Onești. Diagnosticul a fost stabilit de IDSA - Laboratorul
Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.
Pe probele analizate de laboratorul Direcției Sanitare Veterinare
și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău serviciile veterinare au
intervenit de urgență.
„Gospodăria afectată – spune directorul executiv al DSVSA,
Niky Liviu Vrabie - a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost
aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor,
produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea se
procedează la uciderea preventivă a efectivului de porci rămas în exploatație, la
ecarisarea cadavrelor și dezinfecția în focar, in conformitate cu Ordinul emis
de președintele Unității Locale de Decizie de joi 21.02.2019.
DSVSA și instituțiile cu atribuții din Centrul Local de
Combatere a Bolilor (CLCB) aplică prioritar Programul de măsuri aprobat și impus în zonele de restricție:
1. ZONA DE PROTECTIE: o parte a localității Onești, pe o
rază de 3 km în jurul exploatației infectate, în Slobozia, cătunul Belci și
perimetrul cuprins între străzile Calea Bacăului, Calea Mărășești monumentul
DADA, gară, strada Avântului, cătunul Ciortea de sus din satul Brătila - comuna
Helegiu;
2. ZONA DE SUPRAVEGHERE, pe o rază de 10 km în jurul
exploatației infectate, în care este inclusă și zona de protecție și cuprinde
localitățile: Brătești, Bârsănești, Caraclău din comuna Bârsănești; Brătila,
Deleni, Drăgugești, Helegiu din comuna Helegiu; Temelia, Păltinata, Motocești
din comuna Gura Văii; Borzești, Onești; Răcăuți, Buciumi din comuna Buciumi;
Gutinaș, Rădeana din comuna Ștefan cel Mare; Cașin din comuna Cașin; Filipești,
Bogdănești din comuna Bogdănești; Pârgărești,
Pârăul Boghii din comuna Pârgărești; Tuta, Viișoara, Târgu Trotuș din comuna
Târgu Trotuș.
Măsuri în
zonele de protecție și de supraveghere
· Campanie de conștientizare a cetățenilor, prin instalarea semnelor și panourilor de avertizare
pe căile de acces din zonele de protecție. Aceste semne se vor instala și pe
drumurile ce delimitează granițele zonelor de protecție și de supraveghere. În toate
locurile de mare vizibilitate din localitățile cu restricții, vor fi amplasate
afișe cu reguli simple și clare pe care toți crescătorii de suine au obligația
să le respecte pentru a preveni răspândirea bolii;
·
Recensământul tuturor exploatațiilor care vor fi vizitate de
un medic veterinar oficial într-un termen de cel mult șapte zile, în vederea
efectuării unui examen clinic al porcilor și a unui control al registrului și
al mărcilor de identificare a porcilor;
·
Amplasarea de dezinfectoare rutiere pe DN11 ;
·
Prin grija autorității publice locale, la intrările si ieșirile
din gospodăriile populației care dețin porci din perimetrul stabilit de DSVSA
Bacău, în jurul focarului, se vor instala dezinfectoare individuale, în termen
de 5 zile de la adoptarea prezentului plan de măsuri ;
·
În vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii,
carne și produse din carne se fac controale în trafic în zonele de
restricție ;
·
Se interzice circulația și transportul porcilor pe
drumurile publice sau private. Această interdicție nu trebuie să se aplice la
tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, cu documente
legale;
·
În zonele în care s-a identificat PPA la porcul domestic,
în Fondul de vânătoare de pe raza UAT se începe vânătoarea intensivă, până la reducerea efectivelor de mistreți la
limita cotelor optime
Filtru rutier în zona Oituz |
Ce reguli
trebuie să respecte crescătorii de porci
·
NU CUMPĂRAȚI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA
INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAȚI (CU CROTALIE) ȘI
FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR,
PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI
ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!
Ø Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la
stingerea focarelor de PPA și ridicarea măsurilor de restricții
Ø Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de
porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a
reduce riscul de propagare a virusului PPA
Ø Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în
exploatație, nici nu poate ieși din aceasta, fără autorizarea DSVSA
Ø Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi
închise, cu respectarea condițiilor de igienă, de microclimat și bunăstare,
izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci
mistreți;
Ø Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în
vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza
acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți;
Ø Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie
imediat declarați medicului veterinar și la DSVSA, care procedează la investigațiile
corespunzătoare, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de
diagnostic;
Ø colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea
examenelor clinice si recoltarea probelor pentru examene de laborator;
Ø nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea
și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru
dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o
soluție slabă de sodă caustică;
Ø nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură
provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie
care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de
la spălarea cărnii sau resturi de carne;
Ø Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcilor fără
avizul DSVSA (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar,
pentru efectuarea examenului ante și post mortem. În cazul în care porcii
trebuie sacrificați sau uciși, să se preleveze un număr suficient de probe de
la animale, în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a confirma sau
infirma prezența virusului pestei porcine africane în aceste exploatații)
Ø Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de
porc rezultate din tăierea porcilor în exploatația proprie (consumul acestor
produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate
asigurat de medicul veterinar arondat);
CARNEA VÂNDUTĂ, DATĂ RUDELOR SAU
PRIETENILOR TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITĂȚI
Nerespectarea
acestor măsuri poate atrage sancțiuni contravenționale sau penale după caz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu