duminică, 9 decembrie 2018

Istoria și legenda Bisericii din Borzești în imagini fotografice


Protoieria Onești a găzduit, la mijlocul săptămânii abia încheiate, lansarea albumului de fotografii „Biserica din Borzești. Istorie și legendă”, apărut la Editura Filocalia și tipărit la tipografia Magic Print. Albumul poartă semnătura preotului paroh Cautiș Petrică și a văzut lumina tiparului sub auspiciile Asociației Betleemul Ștefanian, printr-un proiect finanțat de Consiliul Județean (CJ) Bacău. Lucrarea, de peste 100 de pagini, conține fotografii ale frescelor interioare ale bisericii, realizate de Răzvan Niculescu și Gabriel Fornica-Livada.

Biserica din Borzești a fost ridicată în anii 1493-1494 pe locul unde, spune legenda, s-a aflat stejarul sub care, pe vremea când viitorul voievod Ștefan cel Mare era doar un copil, acesta s-a jucat împreună cu ceilalți copii de-a moldovenii și tătarii. Atunci l-au ales pe prietenul lui, Ghiorghiță, să joace „rolul” hanului tătar care urma să fie „executat” de moldoveni pentru fărădelegile cotropitorilor. Povestea spune că jocul s-a transformat în realitate, pentru că tocmai atunci au sosit acolo adevărații tătari, care au înfăptuit aievea ceea ce pentru copii era doar o joacă. Prietenul lui Ștefan a fost ucis.

Jocul lui Ștefăniță - frescă
După ani și ani, Ștefan s-a întors la Borzești și a ctitorit acolo singura biserică ridicată din alte motive decât victoriile în numeroasele bătălii purtate. Acest lăcaș de cult a rezistat timpului, deși a trecut prin grele momente (cutremure de pământ și incendii devastatoare etc.), dar a fost consolidat și restaurat în mai multe rânduri.

Frescele actuale sunt realizate de pictorii Grigore Popescu-Muscel și Maria Popescu-Dragomir, dar sunt păstrate și fragmente de decorație originale din sec. al XV-lea de pe catapeteasma pictată în sec. al XVIII-lea de monahul Nifon Zugravul. Albumul recent lansat ilustrează în detaliu picturile. Au fost făcute circa 2.000 de cadre fotografice pentru aceasta – spune Gabriel Fornica Livada, dintre care două treimi îi aparțin lui Răzvan Niculescu.
În carte, despre Biserica din Borzești și importanța acestui monument, dar și despre calitatea picturii scriu IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, profesorul Vasile Tudor, de la Secția Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, preotul Cautiș Petrică, Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău, și Gabriel Fornica Livada, cel care s-a ocupat și de machetarea albumului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu