vineri, 16 noiembrie 2018

Recensământul în Zona de supraveghere a Pestei Porcine, la final


Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău este la un pas de a finaliza recensământul suinelor și în Zona de supraveghere a Pestei Porcine Africane (PPA) din jude. Zona cuprinde sate din comunele Tătărăști, Huruiești, Sascut, Dealu Morii și Podu Turcului. În Zona de protecție, din satul Prădaiș, acțiunea este deja încheiată. Acțiunea este dictată de apariția, în județul Vrancea, a unui focar de PPA.



Dacă în Zona de protecție au fost verificate 129 de gospodării, în care au fost identificate 18 exploatații cu porci cu 39 de exemplare sănătoase din punct de vedere clinic, în Zona de supraveghere s-a ajuns la 94,12% din afective - ne-a informat purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău, dr. Florin Baltă. În 1.673 de gospodării au fost identificate 417 exploatații cu 1.185 de porci, sănătoși din punct de vedere clinic.

Cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție, controalele în cele opt filtre rutiere instituite au găsit două transporturi de 16 porci vii neidentificați și fără respectarea legislației sanitare veterinare. Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.600 de lei, și s-a dispus reîntoarcerea animalelor în exploatațiile deținătorilor din județul Vrancea, sub supraveghere sanitară veterinară, cu aplicarea legislației privind identificarea și înregistrarea suinelor, dar și recoltarea de probe pentru analize de laborator.

În perioada 12-16 noiembrie au fost verificate două exploatații comerciale autorizate pentru creșterea suinelor și un târg săptămânal de animale.

În Laboratorul DSVSA Bacău s-au făcut recoltări de probe privind monitorizarea statusului de sănătate. Aici au fost aduse probe de la cinci porci domestici morți în exploatațiile comerciale, de la un porc domestic mort în gospodăria populației și de la 112 mistreți vânați. Rezultatele nu au confirmat prezenta virusului PPA.  
La această dată, Pesta Porcină Africană nu evoluează în județul Bacău, dar acțiunile de control și supraveghere continuă. Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii și nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are însă impact la nivel economic și social.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu