joi, 22 noiembrie 2018

Cum au sărbătorit băcăuanii la Blaj Centenarul Zborului Marii Uniri

Delegația care a reprezentat municipiul Bacău la manifestările de pe Câmpia Libertății din Blaj de marți, 20 noiembrie, la Sărbătoarea Centenarului Zborului Marii Uniri Bacău – Blaj, s-a întors acasă miercuri seara, 21 noiembrie. La Blaj au ajuns circa 150 de băcăuani, o delegație formată din membri ai Consiliului Județean (CJ) Bacău, condusă de vicepreședinții Silviu Pravăț și Adrian Popescu, din membri ai Consiliului Local Bacău, condusă de viceprimarul Constantin Scripăț, și din numeroși elevi din patru colegii naționale băcăuane, elevi olimpici, împreună cu profesori și îndrumătorii lor.

Silviu Pravăț și Constantin Scripăț au transmis, la Blaj, mesajele președintelui CJ Bacău, Sorin Brașoveanu, și al primarului Cosmin Necula. Ei au primit, la rândul lor, mesajele președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, și al primarului municipiului Blaj, Gheorghe Rotar.
De asemenea, delegația băcăuană a participat la prezentarea expoziției „Centenarul Zborului Marii Uniri”, cu imagini despre „actorii” evenimentului de acum o sută de ani și cu macheta la scară redusă a avionului pilotat pe 23 noiembrie 1918 de locotenentul Vasile Niculescu din Escadrila de observație F4 - Grupul 2 Aeronautic, de la Bacău la Blaj. Expoziția a fost vernisată recent la Cluj-Napoca și adusă și la Palatul Cultural din Blaj. În seara aceleiași zile, delegația băcăuană a participat și dezvelirea unei plăci comemorative cu ocazia Centenarului Marii Uniri, prinsă pe fațada Primăriei din Blaj.
Dimineața zilei de 20 noiembrie a fost dedicată de băcăuani, la Alba Iulia, vizitării Cetăți Alba Carolina, a Muzeului Unirii de aici și a Sălii Unirii.

Reeditarea Zorului Marii Uniri la Blaj

Câmpia Libertății de la Blaj s-a umplut, pe 20 noiembrie, de sute de localnici și de băcăuanii veniți acolo special pentru Sărbătoarea Centenarului Zborului Marii Uniri. Oamenii s-au adunat în jurul unui catarg înalt din centrul Câmpiei, pe care a fost arborat un  imens drapel național. Mulți, foarte mulți tineri printre participanți, mulți îmbrăcați în frumoase costume populare. De asemenea, mulți purtau drapele naționale, dar și pancarte pe care scria „Bacău” sau „Blaj” și „Zborul Marii Uniri”.
Semnalul începerii manifestărilor a fost survolarea Câmpiei de o formație de șase avioane venite special de la Bacău, un avion de luptă Spartan, folosit în Armata Română pentru desant parașutat și transport, flancat de cinci avioane IAR 99, aparate românești fabricate la Craiova. Formația aeriană a fost prezentată de comandorul Daniel Antofie, venit special de la Bacău pentru acest moment, dar și pentru că pe 20 noiembrie condițiile meteo nu au fost propice lansării unui parașutist care să aducă la Blaj mesajele băcăuanilor la Centenar.
Toți cei prezenți pe Câmpia Libertății au aclamat trecerea formațiunii de avioane, moment în care tuturor le-au fost distribuite copii ale mesajului adus acum o sută de ani de aviatorii băcăuani la Blaj, dar și mesajul băcăuanilor de astăzi pentru locuitorii din Blaj, precum și un facsimil după ziarul „Unirea” apărut pe 27 noiembrie 1918, în care erau publicate documente ale Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 noiembrie 1918 și articole și opinii referitoare le evenimentul Marii Uniri.
Pe scena de pe Câmpia Libertății au urcat oficialii din județul Bacău și din județul Alba, dar și un soldat îmbrăcat în uniforma militară din Primul Război Mondial. Atunci au fost transmise mesajele oficialităților din cele două județe și a fost evocat evenimentul de acum o sută de ani de pe Câmpie.
La final, formații de dansatori și cântăreți de folclor din Blaj și din județul Alba au intonat cântece cu mesaje patriotice și au încins, împreună cu aproape toți cei prezenți veritabile Hore ale Unirii.
La Palatul Cultural din Blaj a fost lansată și lucrarea „Zborul Marii Uniri de la Bacău la Blaj”, scrisă de comandor George-Paul Sandachi, apărută la Editura Magic Print din Onești.
Multor participanți la evenimente le-au fost dăruite și medalia „Centenarul Zborului Marii Uniri”.
În sala superbă a Palatului Cultural din Blaj, delegaților băcăuani le-a fost oferit și un scurt program muzical prezentat de Cvartetul „Augustin Bena” al Centrului de Cultură cu același nume din localitate.

Centenarul unui zbor eroic

La Blaj a nins abundent pe 23 noiembrie 1918. Cum a nins și în Bacău în ziua în care delegații de astăzi au plecat spre Blaj la sărătoarea Centenarului Zborului Marii Uniri. Exact ca acum o sută de ani, când de la Bacău a decolat spre orașul transilvan un avion pilotat de locotenentul Vasile Niculescu din Escadrila de observație F4 din Grupul 2 Aeronautic. Era pe 23 noiembrie, cu numai două zile după ce Niculescu împlinise 27 de ani.
Pentru zbor a fost ales un aparat Farman 40. Mitraliera avionului a fost demontată, dar aparatul a fost încărcat cu manifeste ale Marelui Cartier General al Armatei Române. Misiunea militară era însă de a transmite trei scrisori de la Marele Cartier General al Armatei Române către fruntașii politici ardeleni, prin care se cerea proclamarea, la Alba Iulia, a unirii cu țara și se anunța iminenta intrare a armatei române în Transilvania. Pentru că zborul a fost peste un teritoriu încă inamic, cei care l-au evocat acum au subliniat că el a fost, în fapt, un zbor eroic.
În avion a urcat și căpitanul Victor Precup, delegat al Marelui Cartier General. Era un frig cumplit, care i-a obligat pe cei doi militari să-și ungă fețele și mâinile cu parafină, pentru a le proteja.
După viraje lungi deasupra Blajului, lansând serii de manifeste, avionul a aterizat pe Câmpia Libertății. În scurt timp, acolo au ajuns sute de oameni, care au început să strige „Ura!” și „Trăiască România Mare!”. Curând acolo erau mii de oameni.
Avionul de la Bacău a rămas, peste noapte, lângă Piatra Libertății de pe Câmpie, păzit de o gardă de onoare. Pilotul și companionul său la Castelul Mitropoliei, unde predau scrisorile aduse din țară.
A doua zi, la ora 11,00 avionul a decolat spre casă. Pilotului i se oferise și o piatră de var desprinsă din Crucea lui Avram Iancu.
Pe 4 decembrie, avionul s-a prăbușit la marginea unei păduri din preajma Sibiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu