luni, 24 septembrie 2018

S-a sfințit așezământul social-caritabil din satul Petrești



În satul Petrești, din comuna Pîncești, a fost sfințit, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, un așezământ social caritabil și cultural ridicat prin strădania sătenilor și a preotului paroh Florin Timoșenco. Așezământul se află chiar în curtea Bisericii „Sf. Cuvioasă Parascheva”, ale cărei lucrări de restaurare au fost încheiate tot în această perioadă.

Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. La slujbă și la evenimentul de sfințire au participat, alături de sute de credincioși, primarul Vișinel Grădinaru, Ion Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut, dar și Ion Toncea, șeful Centrului de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic pentru Agricultură Ecologică – INCDA Fundulea, președintele Asociației Române pentru Agricultura Durabilă.
La același eveniment au venit și 13 dintre membrii Asociației culturale „Geto-Dacii din Moldova”, cu sediul în Iași, dar cu membri în toată țara, inclusiv în Bacău. Asociația este prima trupă de reconstituire istorică antică din regiunea Moldovei, astfel încât membrii ei au venit și la Petrești, pe locul fostei cetăți Tamasidava, echipați în luptători geto-daci.
Înaintea slujba religioase a fost dat citire unui „Hrisov de Sfințire” și au fost binecuvântați copii satului, care abia au început un nou an școlar și care au primit și daruri simbolice.
La finalul slujbei, IPS Ioachim Băcăuanul a lăudat strădania și activitatea pastorală excepțională a preotului paroh Florin Timoșencu și i-a acordat acestuia rangul onorific de Iconom Stavrofor. În Biserica Ortodoxă, semnele distinctive ale acestui rang, purtate de preotul sachelar, sunt brâul de culoare roșie și crucea pectorală, iar la slujbele religioase preotul va purta bedernița acordată tot de episcopul locului (veșmânt liturgic de formă pătrată sau romboidală, care se poartă pe partea dreaptă a corpului, legată cu un cordon petrecut peste umărul stâng).
De asemenea, au fost acordate diplome de recunoștință unor locuitori ai satului Petrești pentru sprijinul adus bisericii. Părintele Florin Timoșencu i-a dăruit, însă, IPS Ioachim un model sculptat în lemn al cunoscutul steag al luptătorilor daci, balaurul cu cap de lup și trup de șarpe, preotul locului fiind unul dintre cei mai vașnici admiratori ai istoriei dacilor și a prezenței lor materiale în ținutul satului Petrești, prin cetatea Tamasidava.
Celor prezenți le-au vorbit, la final, și primarul Vișinel Grădinaru și cercetătorul științific Ion Toncea, care a lăudat colecția de plante medicinale a părintelui Florin Timoșencu, unică în țară, dav și prima distilerie performantă de plante medicinale de la noi.
IPS Ioachim Băcăuanul, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu