miercuri, 12 septembrie 2018

Ne așteaptă viața de robot


O cercetare amplă finalizată și în România cu un veritabil „Ghid al meseriilor viitorului” face, de puțin timp, furori și ne dă frisoane. Despre meseriile viitorului s-a vorbit de când e lumea și pământul, evident mai ales în epoca noastră modernă. În ultimul secol mai ales am învățat să facem de toate, „ce cu mintea nu gândești” – ar spune, paradoxal, povestitorii clasici. Dar ceea ce ne așteaptă de acum încolo chiar că pare de negândit, pe măsură ce sărim din treaptă în treaptă pe scara evoluției umane. Căci e de știut, am intrat deja în teribila progresie geometrică: ce inventăm acum nu va mai fi valabil peste doar șase luni, pentru că vor apărea lucruri și mai grozave.
Înțelegem că progresia geometrică e un fenomen normal, dar ce se va alege de atâta amar de oameni, adică de cele zece miliarde care vor fi în 2050?
Bine, până atunci, omenirea se va adapta la toate schimbările care apar. Pe mine mă strânge însă de spate perspectiva imediată, adică ziua de mâine cum se spune, pentru că și de aceasta e vorba.
„Ghidul meseriilor viitorului” spune că ne aflăm la o răscruce tehnologică și economică – cele care sunt percepute ca revoluții industriale. În prezent ar fi vorba de a patra asemenea revoluție, „Revoluția Digitală”. Iar până în 2025 (mai sunt doar șase ani!) vom avea transformări majore, prin inteligența artificială, prin robotică, imprimarea 3D, biotehnologii, realitatea virtuală sau transportul autonom.
Adică, în curând nu vom mai avea oameni șoferi, nu vor mai fi oameni pe combinele agricole sau tractoare, deci fermierii vor deveni amintire peste doar câțiva ani. Și tot așa, cam în toate domeniile de activitate. În locul oamenilor vor apărea roboții.
Ce vor face oamenii, cu ce se vor mai ocupa? Vor crea, vor inova? Păi și asta vor face tot roboții. Viață de robot, nineacă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu