Festivalul de vin de la Selgros: la masă cu Chef Melian și somelierul Sergiu Nedelea
Unul
dintre cei mai renumiți maeștri bucătari români, Chef în toată puterea
cuvântului, Victor Melian, a gătit, sâmbătă la prânz, pentru băcăuanii aflați
la Festivalul de vin de la Selgros pasionați de gastronomia de înaltă clasă.
Alături de chef Melian a fost însă și somelierul Sergiu Nedelea, pentru că masa
fără un vin bine ales ar fi ca nunta fără lăutari
Maestrul Melian a dedicat
demonstrația sa de artă gastronomică unui singur fel de mâncare pur românească,
dar destul de sofisticat preparată: friptură de porc cu sos de prune. Ce poate
fi mai neaoș în materie de bucătăreală decât o sfântă friptură din cea mai bună
legumă, carnea de porc, tăvălită printr-un sos bine condimentat cu ardei iute,
rezultat din borcanul cu dulceață de prune.
„Gătitul este o artă - a spus Chef
Melian -, dar răbdarea este o virtute!”. Și a arătat pe viu de ce, pentru că
mai întâi a făcut bucăți-bucățele, cu ajutorul asistentului său Alex, câteva
fleici, bucăți pe care le-a rumenit apoi agale în tigaia stropită discret cu
ulei. Atât de agale, încât actorul Marius Vizante a repetat de câteva oi
întrebarea: „Dar carnea când e gata, maestre?”.
A durat ceva procesul tehnologic,
dar asistența nu s-a plictisit, pentru că Sergiu Nedelea a dat cep unor sticle
de vin roze, pe care le-a „povestit” și le-a recomandat ca fiind cele mai
potrivite pentru ce avea să iasă din tigăile lui Chef Melian. Și cum le stă
bine bucătarilor aflați în exercițiul funcțiunii, s-au și degustat eșantioanele
de vin și s-au lămurit apoi și câteva dintre secretele preparatului aflat încă
în puterea focului.
Dar ceea ce a rezultat i-a lăsat
pe cei prezenți fără grai. Vorba lui Sergiu Nedelea: „O fi carnea de porc o
legumă banală pentru români, dar trecută prin sosul preparat de Chef Melian
devine gustare zeiască”.
Evident, și degustările de vinuri
prezentate în Festival au avut, apoi, alt farmec.
Duminică, 12 august, în bucătăria de campanie a
festivalului de la Selgros va intra, de la ora 12,00, Chef Nico Lontras, tot
împreună cu Sergiu Nedelea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu