duminică, 22 iulie 2018

Tehnologii avansate de valorificare a biomasei prezentate în Bacău


Municipiul Bacău a fost, la mijlocul acestei săptămâni, gazda workshop-ului „FORBIO” cu tema „Tehologii avansate de valorificare a biomasei”, parte a Proiectului European FORBIO. Evenimentul a fost organizat în cooperare de ENERO – Centrul pentru promovarea energiei curate în România, de Centrul de Transfer Tehnologic (CTT) PETAL și de Asociația Patronală Surse Noi de Energie SUNE.


De la Politehnica București la eveniment a fost prezent prof. univ. dr. Alexandru Marin, directoul CTT al Politehnicii. De la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a venit Lucian Sandu, iar de la CTT Petal omul de afaceri băcăuan Perino Baraga, directoul Centrului. Reprezentantul SUNE a fost vicepreședintele Asociației, Valer Ioan Man, coordonatorul Grupului de lucru „Valorificarea eficientă a biomasei”. A fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Adrian Popescu. Au participat și reprezentanți ai unor societăților comerciale și ai unor ferme agricole din Regiunea Nord-Est.
„A fost un mixt de coorganizare între Centrul de susținere a surselor de energie curate și de eficiență energetică ENERO, Asociația patronală SUNE și CTT Petal din Huși – a spus Manuela Drăghicescu, director executiv al Asociației SUNE. Organizatorii au intenționat să pornească o colaborare între guvernanța locală (consilii județene și primării din Regiunea Nord-Est), cercetarea din zona universitară, mediul privat și organizațiile neguvernamentale, reprezentate la eveniment prin Federația Tinerilor din Bacău. FORBIO, proiect european, este un prim pas în cercetarea posibilităților de producere a biomasei, proiect care încearcă să evalueze și să transmită rezultatele obținute deja în câteva țări în care biomasa a fost transformată în biocombustibil. Noi, în România, ne orientăm mai degrabă în a transforma biomasa în energie ca resursă pentru diverse utilizări”.
În sesiunea de comunicări de la Bacău au fost făcute prezentări ale unor aplicații și posibilități de finanțare ale domeniului valorificării biomasei și s-a demonstrat de ce conlucrează Asociația Patronală SUNE cu centrele de transfer și cu experții ENERO, cu sursele de finanțare și cu mediul de afaceri din domeniul IMM-urilor pentru ca până la 25 august să se aplice pentru investiții, în baza cercetărilor tehnologice.
Au fost prezentate experiențele din țările în care valorificare biomasei este mai avansată, precum Italia, Ucraina și Germania, și cum sunt folosite terenurile degradate sau poluate pentru culturi energointensive, pe care pot fi puse plantații de sălcii sau culturi de Miscanthus, Lucernă, Sorg, Arundo etc.
Sesiunile de informare și training de la Bacău au fost urmate vizită de studii la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului.

Biomasa este partea biodegradabilă a produselor, deșeurilor și reziduurilor din agricultură, inclusiv substanțele vegetale și animale, silvicultură și industriile conexe, precum și partea biodegradabilă a deșeurilor industriale și urbane. (Definiția este cuprinsă în Hotărârea nr. 1.844 din 2005 privind promovarea utilizării biocarburanților și a altor carburanți regenerabili pentru transport). Biomasa reprezintă resursa regenerabilă cea mai abundentă de pe planetă. Aceasta include absolut toată materia organică produsă prin procesele metabolice ale organismelor vii. Biomasa este prima formă de energie utilizată de om, odată cu descoperirea focului.
Formele de valorificare energetică a biomasei (biocarburanții) sunt:
  • Arderea directă cu generare de energie termică;
  • Arderea prin piroliză, cu generare de singaz (CO + H2);
  • Fermentarea, cu generare de biogaz (CH4) sau bioetanol (CH3-CH2-OH) - în cazul fermentării produșilor zaharați; biogazul se poate arde direct, iar bioetanolul, în amestec cu benzina, poate fi utilizat în motoarele cu combustie internă;
  • Transformarea chimică a biomasei de tip ulei vegetal prin tratare cu un alcool și generare de esteri, de exemplu metil esteri (biodiesel) și glicerol. În etapa următoare, biodieselul purificat se poate arde în motoarele diesel;
Degradarea enzimatică a biomasei cu obținere de etanol sau biodiesel. Celuloza poate fi degradată enzimatic la monomerii săi, derivați glucidici, care pot fi ulterior fermentați la etanol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu