marți, 12 iunie 2018

Donație de carte de la Caracal pentru Biblioteca Rosetti din Onești


Col. (retr.) Mihai Purcau și Ionuț Tenie
în biblioteca din Onești

Fondul de carte al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești, care numără circa 500.000 de volume, s-a îmbăgățit în aceste zile cu alte aproape opt sute de exemplare donate din Caracal de medicul dr. Veturia Ionescu. Donația a fost făcută la sugestia și prin străduința unui bun prieten de familie al doamnei Veturia Ionescu, col. (retr.) Mihai Purcaru, vicepreședinte al Filialei Bacău a Asociației „Cultul Eroilor” și autor al mai multor volume pe teme de istorie și monografii.

Am văzut fondul de carte adus la biblioteca din Onești împreună cu directorul instituției, Ionuț Tenie, și cu col. (retr.) Mihai Purcaru. „Mulțumim pentru această donație de carte – a spus, cu acest prilej, Ionuț Tenie. La noi a ajuns un număr mare de volume, unele foarte importante. Este în derulare acum un proces de sortare a cărților. O parte vor lua drumul sălilor de împrumut sau de lectură, altă parte vor fi oferite comunității oneștene la evenimentele „Nocturna bibliotecii” (vor fi dăruite elevilor, celor care nu au posibități să cumpere cărți etc.). Cred că gestul făcut de doamna Veturia Ionescu ar fi bine să fie urmat și de alții, care fie nu mai au loc în casă pentru prea multe cărți, fie vor să ofere comunității bogăția din bibliotecile personale. Vrem să creștem și în acest fel fondul nostru de carte, dar și prin achiziții de carte nouă, de titluri noi”.
Veturia Ionescu a triat singură toate cărțile donate
Doamna Veturia Ionescu, acum pensionară, provine din familia cu doi eroi din cel de Al Doilea Război Mondial, tatăl - sublocotenentul Pavel D. Sorbală, originar din Basarabia – și fratele Volodea. Pentru că Pavel Sorbală a fost concentrat și trimis, în 1940, la Iași la Școala de ofițeri, după cedarea Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța la URSS o parte din familie s-a repatriat în România. Astfel, doamna Veturia Ionescu a ajuns, prin căsătorie cu un ofițer, în sudul țării, unde se află și acum.

Biblioteca municipală din Onești mai deține și alte fonduri de carte donată. Cel mai important este cel care poartă numele cunoscutului și regretatului medic și om de cultură dr. Dorin Speranția. Medicul oneștean și-a donat întreaga bibliotecă personală, dar și întreaga și excepționala colecție de discuri de vinil de pe care noi, oneștenii de acum circa 45 de ani, ascultam muzică din patrimoniul clasic mondial la seratele muzicale sau la cursurile de educație muzicală ale Universității Populare. Dorin Speranția a mai donat și o colecție foarte bogată de fotografii și diapozitive realizate personal.
 
Cărțile au ajuns la biblioteca din Onești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu