luni, 23 aprilie 2018

O carte care redescoperă „miracolul Oneștiului”


Ion Moraru, colegul nostru de breaslă, corespondent al ziarului Deșteptarea pentru Onești și Vale Trotușului, Ion Moraru-Cașin așa cum își semnează cărțile publicate, a lansat, la finalul săptămânii trecute, a doua sa apariție editorială. Aceasta este volumul „Urmărirea din umbră” (Editura Sfera, Bârlad, 2017). Evenimentul a avut loc la Biblioteca „Radu Rosetti”, din Onești, și i-a reunit alături de publicul interesat de cultură și literatură pe scriitorii Cornel Galben, Alexandru Dumitru și Dan Sandu și pe profesorii Adina Mitroiu, Constantin Comăneci, Ștefan Epure și Mihaela Vasilache.
Volumul cuprinde 23 de schițe, consemnări și prozopoeme, „fapte și felii de viață adevărată” – cum le numește autorul prefeței, Petruș Andrei. Poet dovedit de primul său volum, „Colecționarul de iluzii”, apărut la aceeași editură în anul 2014, Ion Moraru-Cașin este văzut de profesorul Aristotel Pilipăuțeanu în postfața noului volum drept un veritabil romantic care, publică acum „o serie de crochiuri care degajă duioșia stârnită într-un suflet generos de fapte diverse a căror latură, tragică sua cinică, autorul știe să o exploateze artistic”.
Sunt oneștean și recunosc în crochiurile lui Ion Moraru-Cașin multe trăsături ale orașului în care am crescut și revăd acolo întâmplări și oameni care îmi vor rămâne toată viața dragi. Alte aspecte mă surprind, însă, dovadă că autorul cărții este și el un atent observator al vieții într-un oraș al cărui „miracol” era descoperit, în 1962, chiar de George Călinescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu