luni, 26 martie 2018

Centenarul Unirii Basarabiei cu România pe monede BNR



Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (de aur, de argint și de tombac cuprat) și o monedă de alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Monedele au valori nominale de 100 de lei, 10 lei, 1 leu și 50 de bani.
Aversul monedelor redă în prim-plan o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, iar în plan secund un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România. Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile ,,100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA” și ,,27 Martie 1918”.
Monedele sunt ambalate separat în capsule de metacrilat transparent. Seturile sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul este de 200 de seturi de trei monede de aur, argint și tombac cuprat și de 5.000 de monede de alamă. Preţurile de vânzare, inclusiv broșura de prezentare, sunt 1.990 de lei pentru setul de trei monede de aur, argint și tombac cuprat și de 10 lei pentru moneda de alamă. Prețurile sunt fără TVA.
Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu