luni, 26 martie 2018

Emisiune filatelică dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România


Romfilatelia celebrează revenirea românilor dintre Prut și Nistru în granițele țării, la 27 martie 1918, prin emisiunea de mărci poștale 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Noua emisiune va fi lansată marți, 27 martie, la Parlamentul României, în ședința comună solemnă dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Emisiunea de mărci poștale „100 ani de la Unirea Basarabiei cu România” este disponibilă tot de marți și în magazinul Romfilatelia din Bacău.

Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate trei personalități care au mijlocit înfăptuirea acestui ideal național. Astfel, pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei este reprodus portretul lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României în martie 1918. Portretul lui Ion Inculeţ, președinte al Sfatului Ţării de la Chișinău, este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei. Timbrul coliței dantelate a emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 16 lei, este ilustrat cu portretul lui Pantelimon Halippa, luptător pentru drepturile românilor din Imperiul Țarist.
 Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre plus o vinietă și colița dantelată.