sâmbătă, 10 februarie 2018

Salarii în ceață pentru angajații de la stat



  • oamenii așteaptă fluturașii primei chenzine, pentru a se lămuri cum au fost făcute calculele
  • pentru mulți prima zi de plată este 10 februarie

Protest sindical la Finanțele băcăuane
Cu numai două zile până când în unele firme sau instituții de stat se va încasa prima chenzină aferentă salariului pe luna ianuarie, după așa-numita „revoluție fiscală” a Guvernului, angajații acestora și sindicaliștii care le reprezintă interesele ridică din umeri când îi întrebi dacă aceste salarii vor fi mai mari sau mici decât în luna decembrie. Unele sindicate susțin, însă, că zeci de mii de salariați vor primi salarii diminuate.

Teama că salariile vor fi mai mici domnește încă din vara anului trecut, dar în prezent a ajuns în punctul ei culminant. Salariații din tribunale, din unitățile sanitare sau din învățământ au organizat deja manifestări de protest, iar unele federații sindicale au ieșit în public acuzând Guvernul pentru diminuarea câștigurilor salariale după trecerea obligațiilor la bugetul consolidat al statului din seama angajatorilor în aceea a angajaților.
În aceste zile am stat de vorbă pe această temă cu reprezentanții salariaților - liderii sindicali - din cinci instituții de stat, pentru a înțelege cum sunt percepute măsurile luate de Guvern.

Finanțiștii aplică legea, dar nu știu ce calcule finale se fac

Prima întrevedere am avut-o cu liderul sindicatului inspectorilor fiscali din Bacău, economistul Iulian Cerbu, în speranța că de aici vom afla date concrete privitoare la rezultatele calculării salariilor după noile prevederi legale. Era deja 1 februarie, dar și aici domnea același mister ca peste tot. „Încă nu sunt făcute toate calculele – ne-a spus Iulian Cerbu. Știm cu cât va fi indexat salariul și cu ce coeficienți se vor face toate calculele. Însă conform unei grile de salarizare deja concepută, dacă salariul va depăși valoarea corespunzătoare lui din grilă, atunci salariatul va primi doar cât prevede grila. Dacă rezultatul este mai mic, salariul rămâne la acea valoare. Evident, se scad din brut contribuțiile la bugetul de stat (CAS și CASS), de 10 și 25%”.
Opinii identice am consemnat și de la Ionuț Prisacariu, liderul sindicatului din Comisariatul Bacău al Gărzii Naționale de Mediu, dar și de la președinta sindicatului din Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, Lenuța Dohotaru. Anul trecut, ca și finanțiștii, salariații acestor instituții au protestat tocmai pentru aducerea salariilor la nivelul practicat în alte instituții de stat.

Silvicultorii speră în diferențe nesemnificative

Deși lucrează tot într-o instituție a statului, Regia Autonomă Romsilva, silvicultorii nu sunt bugetari, pentru că ei se autofinanțează. Dacă funcținarii publici sunt plătiți conform Legii cadru a salarizării (Legea 153/2017), silvicultorii iau leafa conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM) negociat. Dar noile reguli ale salarizării se aplică și aici. După lansarea „revoluției fiscale” – spune inginerul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva și președintele Sindicatului silvicultorilor băcăuani – s-a solicitat un act adițional la CCM pentru majorarea cu 20% a salariilor, care ar acoperi transferul de contribuții la bugetul de de stat de la angajator la angajat. „Dar și așa există voci că ar fi diferențe față de salariile din 2017 – a precizat Silviu Geană -, pentru că intervine problema deducerilor, care acum au alte valori decât cele din Codul Fiscal anterior”.
Calculul salariilor pe ianuarie – ne-a explicat liderul sindical - se face din 5 februarie și se încheie până pe 10 ale lunii. Ziua de salarii este tot data de 10. Iar plata salariului se face chenzinal, pe 10 și 25. „Acum – a precizat Silviu Geană - există o oarecare emoție cu privire la mărimea salariului, dar teoretic nu ar trebui să fie probleme majore. Din 10 februarie vom vedea primele reacții ale salariaților”.

Durere mare în cazul salariaților part-time

Salariații Administrației Bazinale de Apă Siret tocmai au protestat recent în Bacău, tot din motive salariale. Pe 10 februarie așteaptă prima chenzină după noile reguli fiscale. Gheorghe Gavrilă, președintele Federației Sindicatelor Apehid, spune că și aici oamenii se vor lămuri cum stau lucrurile când vor primi fluturașii salariali. „Dar, e un calcul destul de laborios – a opinat liderul sindical. Trebuie avut în vedere că salariul minim pe economie a fost mărit la 1.900 de lei, pe lângă care se pun în practică și coeficienții de ierarhizare prevăzuți de Legea 153. La unii credem că va fi micșorare de salarii. Dar, partea cea mai dureroasă în domeniul nostru de activitate îi vizează pe cei care prestează activitate prin contracte individuale de muncă part-time. Noi avem și cazuri de angajați cu două ore și cu patru ore pe zi”.
Această opinie a fost contrazisă, marți, 6 februarie, chiar de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, ministrul Muncii. „Legea salarizării nu îi afectează pe bugetarii care lucrează part-time – a spus ministrul. În sectorul bugetar sunt angajaţi part-time, iar ministerele de resort vor putea să îi angajeze la 8 ore. Pentru cei care nu se poate, vom da OUG prin care să rezolvăm problemele acestea”. Vorbe de politician!

Semnalele că salariile vor fi mai mici le-aș încadra mai mult la zvonistică, la reacții de la cârcotași. Noi am făcut o simulare a plății salariilor, am luat toate clasele de salarizare și am calculat salariile după toate ipotezele posibile. E drept, am pornit de la cazul cel mai greu, defavorabil, privind deducerile, adică pentru cei făcă copii. Cei cu unul sau mai mulți copii teoretic ar trebui să nu piardă la salarii sau pot avea diferențe doar de câțiva lei în plus sau în minus. Eu sper să nu fie în minus.”
Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor Silvicultorilor Silva

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu