Ionela Paliștan în standul familiei |
Comuna
Ghimeș-Făget și întreaga Vale a Muntelui au fost, timp de două zile (16 – 17
decembrie), în sărbătoare, odată cu derularea evenimentelor din programul
primei ediții a „Târgului de Crăciun al Gospodăriilor de Produse Montane”.
Târgul a fost organizat de Grupul de Acțiune Locală (GAL) Valea Muntelui, în
parteneriat cu Primăria Ghimeș-Făget și firma locală Degustarium. Târgul a
coincis cu Forumul Montan din România, organizat pe 16 decembrie la Vatra
Dornei
La
deschiderea evenimentului de la Ghimeș au venit Ionuț George Diaconeasa, consilierul
ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Simona Barzaghideanu, directoarea
Direcției Agricole a județului Bacău, directorul Oficiului Județean al
Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Andrei Seto, primarii
comunelor Ghimeș-Făget, Brusturoasa și Agăș, reprezentanți ai altor GAL-uri din
județ, dar și al GAL Răsăritul Țării Făgărașului și ai Forumului Montan din
România.
„Am vrut să arătăm produsele cu care se identifică zona noastră – a spus
managerul GAL Valea Muntelui, Vlad Ochiroș. Târgul e important pentru noi,
pentru că s-au putut aduna oamenii care mai produc ceva pe Valea Muntelui și că
am reușit să pornim povestea priceperii lor în a valorifica ceea ce ne oferă
natura”. Din GAL Valea Muntelui fac parte opt comune - Agăș, Asău,
Brusturoasa, Dofteana, Ghimeș-Făget, Palanca, Poduri și orașul Dărmănești.
În
perimetrul destinat Târgului au fost amenajate standuri pentru producători din
toate comunele de pe Valea Trotușului, care au prezentat produse tradiționale
obținute în propriile gospodării: cârnați, salam, diferite sortimente de
brânzeturi, păstrăv afumat și cârnați din carne de păstrăv etc. Nu au lipsit
nici gulașul tradițional, nici porcul la proțap, dar nici palinca specifică
zonei, vinul fiert și plăcintele.
Într-un
perimetru special amenajat a avut loc concursul de împodibit brazii de Crăciun,
la care au participat zeci de concurenți.
Manifestarea a cuprins și un bogat program artistic de colinde, cântece și
dansuri, susținut de Ansamblul de copii din Coșnea (Agăș) și de Ansamblul
„Mugurașii Agășeni”. Iar în seara zilei de sâmbătă s-a aprins focul de tabără.
Primul
eveniment din programul Târgului a fost, însă, un seminar pe tema „Autorizarea
și comercializarea produselor locale în contextul Strategiei de Dezvoltare
Locală a GAL Valea Muntelui”, la care au participat, alături de invitații lor,
producători din zonă. Seminarul a fost o manifestare foarte animată, în care
reprezentanții Ministerului Agriculturii și instituțiilor agricoe le-au dat
producătorilor garanția că vor fi ajtați să-și ateste produsele lor, dar și
producătorii și-au spus păsul și au arătat care sunt o parte dintre problemele
cu care se confruntă. În seminar a fost prezentat și exemplul de succes în
autorizarea de produse locale tradiționale ale familiei Ionela și Mihai
Paliștan din comuna Palanca. De asemenea, reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare
și pentru Siguranța Alimentelor și ai Direcției Agricole au prezentat procedura
și condițiile de autorizare pentru comercializarea produselor locale montane
obținute în gospodăriile populației.
„Cunosc bine zona de
munte a județului Bacău. Aici se întâmplă lucruri care devin constructive.
Produsele tradiționale și mai ales cele din zona montană sunt o prioritate a
Ministerului Agriculturii în promovare și atestarea lor, atât ca produs
tradițional atestat, cât și pentru etichetarea facultativă ca produse montane.
Mesajul ministrului Petre Daia este unul ferm, de susținere, de colaborare.”
Ionuț
George Diaconeasa, consilierul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu