vineri, 17 noiembrie 2017

Marea industrie are nevoie de școli profesionale


Elevi la practică în fabrica Baco, din Comănești

Holzindustrie Schweighofer are o școală profesională în Moinești

  • compania a investit 280.000 de euro, iar școala este dedicată studiului prelucrării lemnului

Compania Holzindustrie Schweighofer (HS), care are în Comănești cea mai mare fabrică de panel din lume organizată într-o singură locație, HS Baco, și este cel mai cel mai mare investitor în industria lemnului din România, are de un în Moinești cea mai modernă școală profesională de prelucrarea lemnului din Moldova. Proiectul, în valoare de 280.000 de euro, a fost pus în practică la Colegiul Tehnologic „Grigore Cobălcescu”, unde funcționează o clasă profesională cu 28 de elevi.
În clasa nou creată, 14 elevi vor fi formați timp de trei ani în meseria de lăcătuș mecanic, iar alți 14 elevi în meseria de electrician de joasă tensiune. Pe lângă bursa de la stat, ei primesc de la Holzindustrie Schweighofer burse de până la 750 de lei lunar, în funcție de rezultatele școlare obținute. Cei 28 de elevi au ocazia să-și desfășoare stagiile de practică în fabricile din România ale companiei. La finalizarea studiilor, absolvenții vor primi un Certificat de competență profesională nivelul III și un Certificat de absolvire a ciclului inferior liceal. În limita locurilor disponibile, acestora li se va oferi oportunitatea de angajare în cadrul Holzindustrie Schweighofer, în funcția de electrician, de lăcătuș mecanic sau de operator.
Tot la Colegiul Cobălcescu, OMV Petrom susține funcționarea Școlii Petroliștilor, o școală profesională de trei ani pentru meserii din domeniul petrolului.

„Gândim pe termen lung, iar viziunea noastră asupra dezvoltării unei afaceri sustenabile include și susținerea comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Clădim punți pentru viitor. Un loc aparte îl reprezintă educația: contribuim la formarea viitorilor specialiști din industria lemnului. Avem parteneriate valoroase cu instituțiile de învățământ din România, cărora le acordăm sprijin pentru a le oferi tinerilor oportunități de formare profesională la cel mai înalt nivel.”
Dan Bănacu, director general al Holzindustrie Schweighofer



Aerostar pregătește viitori specialiști în mai multe colegii băcăuane

Compania Aerostar, din Bacău, a solicitat Inspectoratului Școlar Județean sprijin pentru a identifica toate colegiile tehnologice care pot pregăti viitorii specialiști în meseriile importante pentru domeniul său de activitate, industria aeronautică. Astfel, Colegiul Tehnic „N. V. Karpen” va avea o clasă de profesională de electromecanici pentru stații și aparatură de bord la aeronave, dar și o clasă de tehnicieni de aviație cu profil electricitate. Vor fi, însă, și clase la Colegiul „Anghel Saligny”, pentru lăcătuși construcții de structuri de aeronave și pentru meseria „structuri de aviație”, cu preponderență pe domeniul mecanic. Tot acolo va fi cel puțin o jumătate de clasă de operatori de mașini cu comandă numerică.
„Ne-am dori – ne-a declarat Dan Paul Mălin Popa, directorul de resurse Umane și Inginerie Industrială - să obținem autorizări și pentru clase de mecanici de aviație. Poate în 2018 sau 2019 să reușim. Pentru alte meserii, ca vopsitor industrial sau galvanizator, demersurile sunt oarecum frânate de anumite inerții. Nu am găsit înțelegerea necesară ca vreunul dintre colegii să autorizeze asemenea școlarizări. Vom insista, cu speranța unei reușite și în acest sens”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu