luni, 30 octombrie 2017

Istoria medicului franciscan Martin Benedict, scrisă la Roma, a ajuns acasă în limba română



„Mesagerul discret al speranței”, așa cum l-a numit Bogdan Tătaru-Cazaban - ambasadorul României pe lângă Sântul Scaun, pe medicul și preotul franciscan Martin Benedict, s-a întors, luni, 30 octombrie, din nou acasă în satul natal. S-a întors din nou spiritual, pentru că trupul medicului și preotului martir se odihnește din 1986 în pământul natal. Luni, la Școala Gimnazială din Galbeni, care îi poartă numele din 2011, a fost lansată însă versiunea în limba română a lucrării „Când credința poate costa viața. Istoria medicului franciscan Martin Benedict” (Quando la fede può costare la vita. La storia del medico francescano Martin Benedict), scrisă de jurnalistul dr. Angelo Montonati și publicată la Editura Salomone Belforte&C., din Livorno, prezentată în primăvara acestui an la Academia Română din Roma.

La eveniment au participat, între alții, preoții Joaquin Angel Agesta – asistent general FIMP (Spania), Miljenko Hontic - asistent general CEF (Croația), Teofil Petrișor – ministru provincial, Provincia Fraților Franciscani Minori Conventuali „Sf. Iosif” din România, Sorin Adrian Giurgi – vicar provincial, Gabriel Farcaș – paroh în Galbeni, Decan de Traian, preot profesor Ștefan Acatrinei și preot profesor Cazimir Ghiurcă.

„Preotul și medicul Martin Benedict – a spus Anton Șiler, primarul comunei Nicolae Bălcescu – a marcat viața comunității noastre prin viața sa și sunt convins că se încadrează în parametri speciali pentru a fi beatificat”. În anul 2007, în biserca parohială „Sfinții Petru și Pavel” din Onești, P.S. Petru Gherghel a celebrat Sfânta Liturghie și ceremonia de deschidere a procesului de canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul medic Martin Benedict din Ordinul Franciscanilor Minori Conventuali, pe care credincioșii își doresc să-l vadă cât mai curând la cinstea altarelor.
Viața și mai ales constanța pe drumul spiritual al credinței în Dumnezeu ale medicului și preotului Martin Benedict au fost evocate de preoții Gabriel Farcaș, Mihai Afrențoaie și Eugen Blăjuț jr. și de inginerul Bonifaciu Benedict, nepotul lui Martin Benedict.
La finalul prezentării a fost dezvelit și sfințit, în localul Școlii Gimnaziale, un portret al preotului și medicului Martin Benedict.



Născut pentru a-l sluji pe Dumnezeu

 

Preotul franciscan Martin Benedict s-a născut în localitatea Galbeni (Nicolae Bălcescu) pe 31 iulie 1931. În 1948 a devenit preot, după absolvirea Seminarului franciscan de la Hălăucești, dar noua orânduire socială începută tocmai în acea perioadă la obligat să se înscrie pentru studii la Liceul de băieți din Bacău, apoi la Facultatea de medicină din Iași. Ca medic, a lucrat în mai multe unități sanitare, între care Spitalul din Bacău, pentru un an, apoi în Spitalul din Onești, până la sfârșitul vieții sale, în 1986.
Casa părintească a lui Martin Benedict, acum casă memorială
A intrat, în secret, în Ordinul Franciscan și a făcut noviciatul și profesiunea simplă în anul 1976, iar pe cea solemnă în 1979. Pe  14 septembrie 1980, tot în mare taină, a fost hirotonit preot în biserica din Slănic Moldova de episcopul Alexandru Todea, dar a continuat să fie medic la Onești și nu a putut sluji ca preot în public. În anul 1983, alături de P.S. Petru Gherghel, episcop de Iași, a făcut parte din grupul de pelerini prezenți la beatificarea Fericitului Ieremia, celebrată în Piața Sf. Petru din Roma.
S-a stins din viață pe 12 iulie 1986, la Onești, după trei ani de persecuții grele.
Se spune că în 1987 apa fântânii de lângă casa părintească a căpătat un gust deosebit, parfumat, și a ajutat la vindecarea celor care, fiind în suferință, o beau.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu