- Constantin Duluțe exploatează agricol Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă din Europa, face vin la Averești și energie regenerabilă la Codăești
![]() |
Constantin Duluțe |
Pe cel mai mare
fermier din România, Constantin Duluțe, l-am întâlnit în ferma zootehnică a
unui cunoscut inginer băcăuan, Ioan Chiriac. Au fost colegi de facultate și
sunt prieteni. Este concesionarul celei mai mari ferme din Europa, Insula Mare
a Brăilei, și administrează exploatația vitivinicolă de la Averești (Huși). De
câțiva ani produce și energie regenerabilă, în zona Codăești (Vaslui).
Vă știam producătorul
celui mai bun vin, Zghihara de Averești, domnule inginer. Când și cum ați ajuns
și în Insula Mare a Brăilei?
Am preluat ferma din Insula Mare a Brăilei în 2012, prin contract de
concesiune, dar de la fostul TCE 3 Brazi, fostul concesionar, am preluat toată
partea de active. Și astfel facem agricultură în cea mai mare fermă din Europa,
pe 57.000 de hectare. Lucrăm în continuare cu inginerul Buzdugan, foarte
cunoscut acolo, care este director general și președintele consiliului de
administrație la Agricost Insula Mare a Brăilei, dar și cu alți 70 de specialiști.
În total cu 950 de persoane.
Ce diferență este
între agricultura de pe Insulă și aceea din restul țării?
Insula Mare a Brăilei este o exploatație unică chiar și în Europa, care se
află între două brațe ale Dunării, cu un sistem de irigații cu conductă
îngropată pe 1.500 de kilometri, cu sistem de desecare și un sistem de irigații
reversibil. Primăvara scoatem apa, care este în exces pe insulă, dar vara, oe
secetă, aducem apa pentru irigații. Este o exploatație unică în Europa și ca
dotare tehnică.
S-a investit mult?
Da, peste 500 de milioane de euro și continuăm cu câte 20 de milioane de
euro în fiecare an. Sistemul de irigații nu este pe toată suprafața, numai în
acest an avem 10.000 de hectare cu sistem de irigații nou înființat, care înseamnă
25 de milioane de euro.
Ce e mai bun acolo:
pământul, aerul, apa?
Greu de spus ce e mai bun. Insula Mare a Brăilei are caracteristici anume.
Acolo este o vegetație de baltă, un exces de umiditate primăvara și secetă în
timpul verii. Și activitatea agricolă e mult mai grea decât pe un teren
terasat. În plus, tot personalul vine pe Insulă trecând zilnic Dunărea. Acum o
jumătate de secol zona era parcă numai pentru cei condamnați, pentru batalionul
disciplinar. Acum, însă, cu tehnologiile pe care le-am introdus cred că
stăpânim foarte bine arealul. Avem o gamă de mașini specifice, lucrăm cu cele
mai bune firme producătoare din lume și au fost create prototipuri de mașini specifice Insulei Mari a Brăilei.
De cât timp
concesionați în acest areal?
De 20 de ani, plus alți zece prelungire. Deci 30 de ani.
Acolo există cea mai
bună suprafață agricolă a României?
Nu, e o poveste în acest sens. E drept, sunt condiții bune de fertilitate.
Dar acolo trebuie investit foarte mult pentru a ieși peste media de producție
agricolă din România. Noi realizăm grâu, pe hectar, de la șase tone în sus.
Sunteți originar din
Cotnari și faceți vin bun la Averești. Cum de ați coborât, geografic, până în
Insula Mare a Brăilei?
Cunosc Insula de multă vreme. Nu a fost o noutate pentru mine. Dar nu am
gândit mereu să ajung acolo. De multe ori lucrurile vin de la sine și cred că
sunt cele mai bune mutări. Eu sunt în agricultură din 1984, e deci un domeniu
cunoscut. Insula a fost doar o provocare și m-a ajutat mult experiența căpătată
la conducerea unor întreprinderi agricole de stat.
De unde conduce un
concesionar o fermă ca Insula Mare a Brăilei? Din apropiere, de la fața locului
sau de mai departe?
Filosofia mea în materie de management este că trebuie să înțelegi foarte
bine activitatea de care te ocupi, să stai lângă ea până funcționează, după
care să o dai colaboratorilor să o ducă mai departe. Trebuie să ai oameni buni,
care știu ce să facă. Nu trebuie să faci numai tu totul. Eu, la Brăila merg
atunci când e nevoie, nu sunt zi de zi acolo. Am oameni pe care mă bazez.
Cum merge activitatea
în viile de la Averești?
Acolo am 550 de hectare de vie, toată nou plantată, pe cel mai bun terroir
din zona Hușilor, la o altitudine de 380 de metri, cu cea mai bună aciditate
din România. Și acolo am adus cele mai bune utilaje care există acum în lume,
am mecanizat peste 50% din activitatea din vie și recoltăm mecanic.
![]() |
Ioan Chiriac și Constantin Duluțe |
În ce alte zone mai
lucrați?
Am și un parc eolian, pentru energie regenerabilă, la Codăești (Vaslui).
Cu astfel de
activități țineți Moldova în mână.
Eu totdeauna am privit lucrurile acestea ca o obligație, nu ca pe o
binefacere.
Din familie are cine
să preia toate aceste realizări?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu