luni, 10 iulie 2017

Pagubele provocate agriculturii de mistreți sesizate la Guvern și Parlament


Laurențiu Baciu
Pierderile provocate fermierilor de animalele sălbatice care atacă inclusiv culturile agricole, tot mai mari în ultimul timp, au intrat în atenția Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Situații de acest fel sunt semnalate și în județul Bacău în fiecare an. LAPAR sesizează și Guvernul și Parlamentul.

„Atacurile mistreților asupra culturilor agricole – ne-a declarat președintele Ligii, fermierul băcăuan Laurențiu Baciu - este o mare problemă. LAPAR a intervenit la Comisia de Agricultură a Parlamentului și măcar a stopat apariția unei legi a vânătorii în care singura calitate pe care ar fi avut-o proprietarul de teren agricol ar fi fost aceea de infractor dacă se apăra împotriva animalelor. Și în acest caz este vorba de interesele unui grup care urmărește să stăpânească tot, fără să țină cont și de ceilalți. Pentru ei proprietatea nu are nicio valoare”.
Șeful LAPAR spune că a studiat situații similare din celelalte țări, inclusiv decizii ale Curții Europene de Justiție de la Strasbourg privind regimul fondului cinegetic și al vânătorii și a ajuns la concluzia că acolo lucrurile stau cu totul altfel decât la noi. „Am văzut – spune Laurențiu Baciu - cum noi suntem mințiți pe față. La noi, cei interesați spun că fondul cinegetic este proprietatea statului. Da, așa o fi, dar nu înțelegem de ce doar statul valorifică această proprietate, când vânatul trăiește și se dezvoltă pe cheltuielile noastre, ale proprietarilor de terenuri. Pe noi nici măcar nu ne despăgubește cineva când avem pagube foarte mari datorită animalelor sălbatice”.
La Oncești, agricultorii au căutat în zadar, în primăvară,
sămânța de porumb pusă în brazdă.
Au găsit doar urme de mistreți
Inspirat din deciziile Curții de la Strasbourg, dar și din deciziile Comisiei Europene, LAPAR a depus un material la Ministerul Agriculturii, iar în zilele următoare îl va depune și la Parlament.
„În majoritatea țărilor din Europa – a precizat președintele LAPAR -, proprietarii de teren sau administratorii acestora sunt și proprietarii fondului cinegetic. La recenta întrunire a ELO (Organizația Europeană a Proprietarilor de Terenuri) s-a arătat că foarte multe instituții creează foarte multe acte normative care vizează domeniile private, dar fără să întrebe și proprietarii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu